Nije samo piletina: Mnogi ih obožavaju, ali znate li što se u njima nalazi?

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI iz Mississippija odlučili su istražiti što se točno nalazi u pilećim kroketima koje pod različitim nazivima kupujemo u trgovinama i restoranima brze hrane.

Istraživanje je pokazalo da se u kroketima nalazi tek 50% pilećeg mesa (preciznije, mišića i pilećih prsa koje bi kupci inače očekivali), a ispitivanje su proveli na kroketima koje su kupili u restoranima koji pripadaju velikim fast food lancima čije ime nisu otkrili.

Mješavina masti, hrskavice i kostiju

U prvom kroketu nalazilo se oko 50% mišića, a ostalo otpada na mješavinu masti, žila i živaca, stoji u istraživanju objavljenom u American Journal of Medicine.

U drugom kroketu nalazilo se oko 40% mišića dok je ostatak činila mješavina masti, hrskavice i komadića kosti.

"Svi znamo da je pileće meso jedno od najboljih izvora proteina i često potičemo naše pacijente da ga konzumiraju", rekao je voditelj istraživanja dr. Richard D. deShazo i nastavio: "No, tvrtke su se očito radije odlučile za ovu mješavinu pilećih dijelova nego za nemasno bijelo pileće meso, koje su obložili tijestom i prepržili, ali i dalje to nazivaju piletinom".

Dr. deShazo dodaje kako u ovom slučaju nije riječ o zdravom obroku već ukusnom obroku prepunom kalorija, soli, šećera i masnoća.

Uzorak je zanemariv


DeShazo dodaje i kako se radi o hrani koju je u redu konzumirati povremeno, ali budući da je riječi o hrani koja je cijenom prihvatljiva i lako dostupna, vidi problem u tome da ih djeca često konzumiraju. Tvrdi kako je daleko bolja opcija da roditelji sami pripreme pileća prsa na puno manje ulja.

Međutim, predstavnica neprofitne udruge NCC (National Chicken Council) tvrdi kako je uzorak na kojem je istraživanje provedeno zanemariv i kako na temelju istog ne bismo smjeli generalizirati.

No, deShazo dodaje kako ovo istraživanje za cilj nije imalo "razotkriti industriju" već podsjetiti potrošače da sve što je ukusno nije i zdravo.

"Potrošači nisu nužno zavedeni, ali mnogi i dalje ne razumiju osnovne činjenice vezane za hranjivost proizvoda", zaključuje deShazo. 

No, valja podsjetiti kako ovo nije prvi puta da su se pileći kroketi našli na udaru onih koji se bore za zdraviju prehranu mladih, a na slične smo rezultate nailazili i u mnogim prijašnjim istraživanjima iako su se mnogi restorani brze hrane ogradili od svega rekaviši kako koriste isključivo bijelo meso. 

Pročitajte više