Nokia odlazi u povijest: Nostalgična evolucija "neuništivih" mobitela

Foto: Nokia/Tumblr

"NEUNIŠTIVE" Nokije više nema.

Microsoft koji je prošle godine preuzeo mobilnu diviziju finske tvrtke, obznanio je nedavno kako naziv Nokia ubuduće neće koristiti, a pametni telefoni Nokia Lumia jednostavno će se zvati Microsoft Lumia.

No, mnogi se i danas rado prisjećaju gotovo neuništivih uređaja koji su svojevremeno vladali tržištem mobilnih telefona. Od dominacije kasnih 90-ih pa sve do partnerstva s Microsoftom, tvrtka je proživjela mnoge uspone i padove.

Mashable je u znak sjećanja odlučio prisjetiti se mobilnih uređaja koji su obilježili ovu tvrtku, ali ovog puta bez toliko razvikanog modela 3310.

1. Nokia Mobira Senator


Nokia je 1982. stvorila prvi telefon za automobile, a njegovo je ime bilo Mobira Senator. Sam uređaj težio desetak kilograma, a mnogi smatraju da je Senator ujedno i početak uspješnog poslovanja ove tvrtke koje je potrajalo narednih tridesetak godina.

U današnje vrijeme potražnja za ovim uređajima golema je kod kolekcionara, budući da je većina uređaja završila na smetlištima još prije 25 godina.

2. Mobira Cityman

Daleko lakši Cityman prvi je Nokijin handheld uređaj, težio je nešto više od pola kilograma (652 grama), a za ovaj ste revolucionarni komad tehnologije trebali izdvojiti oko pet i pol tisuća dolara.

Uređaj je dospio i na naslovnice medija diljem svijeta nakon što su novinari spazili da ga koristi predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov. Naravno, mobitel je nakon toga dobio i nadimak "Gorba".

3. Nokia 1011

Nokia je model 1011 prvi put u prodaju pustila 1992. i bio je to prvi njihov digitalni GSM telefon.

Uređaj je omogućavao preko 90 minuta razgovora, a u njegovu ste memoriju mogli pohraniti tada nevjerojatnih 99 brojeva. Nije imao boje, kameru, Bluetooth niti memorijsku karticu, ali mogli ste primati i slati SMS-ove iako u Nokiji tvrde da je model 2110 bio prvi uređaj koji je imao tu mogućnost.

U prodaji je bio do 1994., a cijena je iznosila 2500 njemačkih maraka.

4. Nokia 2110

Nasljednik 1011 na sceni se pojavio 1994., a u vrijeme izlaska njegov softver mnogi su smatrali nevjerojatno naprednim. Korisnici su mogli koristiti adresar, različite tonove zvonjave, a u slobodno ste vrijeme mogli uživati u nezaboravnoj "Zmiji".

Ovo je ujedno i prvi Nokijin telefon koji je imao prepoznatljivi zvuk zvona koji je, ako to niste znali, adaptacija "Gran Valsa" Francisca Tarrege.

5. Nokia 9000 Communicator

Communicator iz 1996. bio je prvi Nokijin "sve u jednom" uređaj. Mogli ste primati emailove, surfati, a imao je i niz drugih korisnih opcija (pisanje tekstova, izrada tablica itd.). Sve su to imali prije nego su se na tržištu pojavili Sidekickovi, Blackberryji i drugi pametni telefoni. No, kao što ste mogli i očekivati, taj je luksuz dolazio s paprenom cijenom od 800 dolara.

Naravno, cijena je osjetno utjecala na prodaju, a prema analizi Wall Street Journala, na tržištu se pojavio "prerano". Međutim, to se nije negativno odrazilo na poslovanje tvrtke.

6. Nokia 3210

Imali ste ga, voljeli ste ga, a neki i danas tvrde da je 3210 bio njihov najdraži mobitel. Uređaj je ujedno uveo kompaniju u jedno od najbolje poslovno razdoblje u povijesti tvrtke.

Na tržištu se pojavio 1999., a dolazio je u čak šest različitih boja. Imao je slikovne poruke, različite tonove zvona, a baterija je podnosila preko četiri i pol sata razgovora (usporedbe radi, iPhone 6 omogućuje vam 12 sati).

Bio je na glasu kao jedan od najizdržljivijih, a prodano je preko 160 milijuna uređaja te je i danas jedan od najuspješnijih Nokijinih mobitela u povijesti.

7. Nokia 6650

Nokia je 2002. na tržište izbacila 6650, prvi 3G mobitel.

Već sljedeće godine tvrtka je na tržište izbacila 1100, relativno jeftini uređaj koji se prodavao po cijeni od 136 dolara, a prodano je preko 200 milijuna uređaja.

8. N-Gage

Nokia je N-Gageom pokušala osvojiti populaciju gamera, ali to im nije baš pošlo za rukom. Stručnjaci smatraju da se uređaj pojavio prerano, a s cijenom od 300 dolara prodano je samo tri milijuna uređaja.

Iduće godine, tvrtka je upozorila investitore da će prihodi biti "ispod očekivanja".

Dva veća udarca za tvrtku dogodila su se 2007. Nokia je prvo iz prodaje morala povući 46 milijuna uređaja zbog neispravne baterije, a zatim je Apple otkrio svoj prvi iPhone.

9. 5800 Xpress Music

Tijekom 2008. u prodaji se pojavio prvi Nokijin uređaj s kojim ste u potpunosti upravljali uz pomoć touch screena. No, u to vrijeme tržištem su već dominirali iOS i Android uređaji.

U naredne dvije godine, tvrtka je bila prisiljena otpustiti 3500 zaposlenika iako se pisalo kako prodaja raste.

10. Nokia Lumia 800

Prvi Nokijin Windows Phone pojavio se 2011., a recenzije su bile sasvim solidne. Ovo je ujedno označilo i početak suradnje s Microsoftom.

Pročitajte više