Nova glazbena poslastica: Tamara Obrovac i Matija Dedić, ponovno rođena radost zajedničkog muziciranja



UKOLIKO ste ljubitelj jazza, veljača za vas nije samo mjesec zaljubljenih, nego drugi mjesec u godini ima i dodatno značenje. Naime, tradicionalno, već petu godinu zaredom, sredinom veljače istarska umjetnica Tamara Obrovac predstavlja svoje nove projekte, suradnje i bendove. Srećom, za ljubitelje Tamarinog lika i djela ovogodišnje koncertno otvaranje godine neće se dogoditi, kao dosad, samo u Istarskom narodnom kazalištu, nego će Tamara održati tri koncerta - u Kopru, Puli i Zagrebu.

Posebnost ovogodišnjeg Tamarinog projekta jest da se kao u dvije ranije godine, ne radi o nekoj novoj suradnji nego je Tamara ovaj put odlučila ponovno okupiti svoj bend i na potpuno novi način reinterpretirati skladbe sa svog albuma "Ulika", objavljenog 1998. godine. Kada je objavljen, prije gotovo 15 godina, album "Ulika" je bio potpuno osvježenje na hrvatskoj, ali i regionalnoj jazz sceni: u njemu je Tamara na samo njoj svojstven način, pod utjecajima istarske narodne glazbe, ali obogaćena njezinom kreativnošću, intelektom i duhovitošću, stvorila istinski glazbeni dragulj koji ni danas nije izgubio na svojoj kvaliteti i posebnosti. 

Obnovljena "kemija" među glazbenicima

Originalan glazbeni izričaj stvoren na albumu "Ulika", Tamara je odlučila ponovo oživjeti na prošlogodišnjem nastupu u Grožnjanu kad je okupila kvartet koji je originalno kreirao album "Ulika" (Tamara Obrovac, Matija Dedić, Krunoslav Levačić i Žiga Golob). 

"Na ovoljetnom koncertu u Grožnjanu vladala je takva radost zajedničkog muziciranja da je bilo sasvim jasno kako će se bend ponovno okupiti, i iz nove, zrelije vizure uroniti u stari glazbeni materijal, unoseći u njega svo od tada stečeno iskustvo, znanje i ljubav prema glazbi...takva, da to tako nazovem, "kemija" među glazbenicima nije česta, i sretna sam što nam se to opet događa", najbolja je Tamarina najava sljedećih koncerata.



"Kad je album sniman, 1997. godine, Matija je tek diplomirao u Grazu, a "Ulika" je bila moj drugi album na kojem sam prvi put spojila inspiraciju Istrom u svim njenim aspektima, i jazz kao način glazbenog razmišljanja, a sve u potrazi za vlastitim izričajem, iskrenošću i originalnošću glazbenog izraza koje sam našla upravo u duhu, glazbi, i dijalektima Istre.

Tamarin iskušani recept: sloboda i igra na pozornici


Čini mi se da su sad razumijevanje i osjećaj na pozornici još protočniji, svakako zreliji i opušteniji, te to dopušta još veću slobodu i igru, koja je za ovakav bend iznimno važna; sve su to glazbenici visoke razine zanata i virtuoznosti, ali i duhovnosti i exspresivnosti, neomeđene slobode izričaja i improvizacije, koja počiva, po meni, prvenstveno na emotivnoj razini, iskrenosti i pripadanju samoj glazbi, kao zajedničkoj kreaciji.", opisala je za Index Tamara osjećaj koji će podijeliti s publikom na sljedećim koncertima. 

Po završetku koncertne promocije, Tamara Obrovac kvartet će se nastaviti rad na produkciji nosača zvuka "Ulika revival" koji će zacijelo biti nova poslastica za sve prave Tamarine obožavatelje i glazbene sladokusce.

Koncertna promocija počinje sljedećim koncertima:

13.02.2012, 20h Koper, Circolo (zajednica Talijana)

14.02. 2012, 20h, INK, Pula

15.02.2012, 20h, Lisinski, Zagreb

Pročitajte više