Nutricionisti tvrde: Mast je (ipak) super!



POTREBNO je što prije u prehranu vratiti zloglasnu masnu hranu jer je to pravi zlatni rudnik ljudske prehrane, dok masti pomažu pri apsorbiranju vitamina, piše Daily Mail.

Objašnjeno jednostavnim rječnikom, masti su lanci ugljikovih atoma za koje su pričvršćeni atomi vodika. Kad u organizam unesemo mast, ona se probavlja i ulazi u naš krvotok gdje služi za transport u masti razgradivih vitamina A, D, E i K. Zbog te činjenice smiješno je u potpunosti izbaciti mast iz prehrane. Najbolji primjer je punomasno mlijeko koje u sebi sadrži sva četiri spomenuta vitamina. Ako se izbaci mast, izbacuje se i sustav koji će organizmu dostaviti te vitamine.

Nutricionisti vjeruju da su proizvodi izmišljeni od strane čovjeka, kao što su sirevi, jogurti i razni namazi niske masnoće, jedan od razloga zašto ljudima kronično nedostaje vitamina A. Vitamin A osobito je bitan za zdravlje kože, kose, očiju i imunološkog sustava, a slična stvar je i s vitaminom E, kalcijem, magnezijem, cinkom i željezom.

Masnoća naš organizam opskrbljuje energijom, pa će vam komad slanine pružiti dulji osjećaj sitosti nego zobena kaša. Također, masnoća igra ključnu ulogu u stvaranju vanjskih slojeva stanica organizma, pa se preporučuje da svaku vrstu povrća (špinat, mrkva, kelj, itd.) prelijete maslacem.

Masti ne debljaju

Prema mišljenju nekih nutricionista, unošenje masti u organizam ne bi se trebalo ograničiti, jer ne postoje dokazi da se zbog masti povećava tjelesna težina. Istraživanje provedeno davne 1956. dokazalo je da tijelo apsorbira masti u količinama koje su mu potrebne, a ostalo se izbaci tjelesnim izlučevinama.

Iz prehrane nije potrebno izbaciti ugljikohidrate, budući da glukoza energijom opskrbljuje  mozak, ali zato nije potrebno jesti kruh koji povećava razinu šećera u krvi što pospješuje povećanje tjelesne težine ako osoba nije previše aktivna. Potrebno je izbaciti hranu baziranu na škrobu, jer su krumpir i riža vrlo slabi izvori vitamina i početi jesti "pravu" hranu poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i povrća.

Ipak, ovo ne bi trebalo doživjeti kao zeleno svjetlo za prežderavanje slaninom jer već idućeg tjedna mogli bi se razočarati kada pročitate da su masti (ipak) štetne.

Pročitajte više