Objavila gole fotke koje ju je "bilo previše strah pokazati", naišla na hrpu uvreda

Foto: Should I Send This

MOLLY SODA je umjetnica koju svoju posljednju seriju "Da pošaljem ovo?" naziva "kolekcijom poruka i fotografija koje bi me bilo previše strah pokazati vam".

Točnije, objavila je kolekciju seksi poruka i selfieja koje je skupila tijekom godina, a na kraju ju je bilo strah poslati ih. Eksplicitne fotke i poruke objavila je u obliku e-magazina, a unutar projekta istražuje što znači biti ranjiv u digitalno doba i na koji način i koliko stalno cenzuriramo i prepravljamo svoju intimu.

"U ovom projektu ne radi se o meni. Radi se o svakom tko je ikad pokušao dobiti potvrdu slanjem poruke ili gole fotke, bilo čega što vas čini ranjivim u digitalnoj komunikaciji", kazala je, a svatko tko je izmijenio poruku pet puta prije nego što ju je poslao ili snimio hrpu selfieja prije jednog uspješnog, vjerojatno se lako može poistovjetiti.



Nakon objave kazala je i da je odlučila predstaviti svoje tijelo bez isprike: "Zapravo me više nije briga što će muškarci misliti o mojem tijelu ili dlakama na mojem tijelu. Više me zanima kako se ja osjećam u svojem tijelu. Reakcije drugih žena stvarno su me ohrabrile. Cure mi šalju poruke u kojima daju do znanja koliko im je zbog mojih dlaka na trbuhu lakše živjeti s njihovima. I to mi je jedino bitno, ne hoće li to muškarcima biti privlačno", kazala je za Dazed and Confused.



Naravno, od objave članka nije dugo trebalo da Sodin rad privuče ružne komentare i od muškaraca i od žena koji tvrde da njezin rad "nije umjetnost" i "nije feministički". Jedan od komentatora napisao je: "Još jedna umjetnica koja objavljuje slike sisa, guzice i dlaka. Ponovo". Većina onih kojima se nije svidjelo što je napravila optužilo ju je da je da je njezin projekt narcisoidan, pretenciozan i djetinjast ili su je jednostavno nazivali kurvom.

Nakon nekog vremena ona je odgovorila na Tumblru: "Da niti na jednoj fotki nisam gola i da sam objavila samo poruke (koje čine 50 posto objava) nitko me ne bi zvao smećem. Ne govori li to nešto o nama kao društvu kad je u pitanju način na koji promatramo ženska tijela (i naše misli o tome) koliko kontrole one imaju nad svojim tijelima i načinu na koji odabiru to podijeliti s drugima?".

"Sviđalo vam se što ona radi ili ne, žena može sa svojim tijelom napraviti što želi i niti jedan internetski trol ne može se protiv toga boriti", poručuje Huffington Post.

Pročitajte više