Od Doris Dragović do Nine Badrić: Hrvati već 19. godinu na Eurosongu, hoćemo li ikad pobijediti?



PRVA Dora, izbor pjesme za pjesmu Eurovizije, održana je 28. veljače 1993. godine u Opatiji te su se na taj način predstavnici birali sve do ove godine kad je Vijeće HRT-a odlučilo poslati Ninu Badrić van konkurencije.

Hrvatski predstavnici na Eurosongu sudjelovali su i prije 1993., ali u sklopu SFR Jugoslavije. Štoviše, moglo bi se reći da su nam rezultati tada bili daleko bolji pa je tako Krunoslav Kićo Slabinac ostvario najlošiji plasman kada je njegova "Tvoj dječak je tužan" 1971. završila na 14. mjestu.

Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti zadarsku Rivu koja je, realno gledajući, jedini hrvatski pobjednik.

Emilija Kokić: "Nini će ove godine trebati jako puno sreće"

Upravo smo iz tog razloga razgovarali s Emilijom Kokić koja je s Rivom 1989. osvojila prvo mjesto pjesmom "Rock Me". Ona je za Index prokomentirala "Nebo" Nine Badrić i rekla koja su njena očekivanja.

"Nema pravila. Eurosong je televizijski show i u zadnjih nekoliko godina bitniji je spektakl nego sama pjesma. Dakle, ako su ove godine svi aduti na Nininom vokalu, a jesu, ne znam hoće li to biti dovoljno. Pjesma je zahtjevna. Kao pjevačica znam da je to pjesma koju je jako teško iznijeti i predstaviti, a je li to nešto što se u zadnjih nekoliko godina traži na Eurosongu, ne znam. Pogledate li situaciju u proteklih nekoliko godina, nitko nije mogao pretpostaviti da će bend pod maskama kao što je Lordi odnijeti pobjedu. Ove je godine velika pozornost na babuškama. To nema veze sa festivalom u klasičnom smislu i u tom kontekstu kažem da će Nini ove godine trebati jako puno sreće".


Tako je Nina u Azerbajdžan otišla s pjesmom "Nebo", a kladionice ni publika nisu još baš naklonjeni kao što to nisu bili ni ostalim predstavnicima unatrag nekoliko godina.

1993. godina

Prvi predstavnici Hrvatske bili su Putokazi 1993. godine s pjesmom "Don't Ever Cry" koja se plasirala na 15. mjesto.



1994. godina


Sljedeće godine na Eurosong je iako Tony Cetinski s pjesmom koja je i danas hit, "Nek' ti bude ljubav sva", a završio je na 16. mjestu.



1995. godina


Tijekom 1995. godine na Doru je išla grupa Magazin s tadašnjom pjevačicom Danijelom Martinović te opernom pjevačicom Lidijom te pjesmom "Nostalgija", a Hrvatska se po prvi puta plasirala u najboljih deset osvojivši 6. mjesto.



1996. godina


Maja Blagdan godinu dana kasnije postigla je i bolji uspjeh od slavnog Magazina, točnije završila je na 4. mjestu s pjesmom "Sveta ljubav".



1997. godina


Vesele Riječanke iz grupe E.N.I. 1997. godine na Eurosong su išle s pjesmom "Probudi me" i osvojile 17. mjesto. Mediji su ih uspoređivali sa Spice Girls.



1998. godina


Tada mega popularna, Danijela Martinović otisnula se u samostalne vode i svojim hitom "Neka mi ne svane" na Eurosongu osvojila 5. mjesto 1998. godine. Pjesmu joj je napisao Petar Grašo.


1999. godina

Jedna od najpoznatijih pjesama kojom se Hrvatska predstavljala na Eurosongu bila je svakako "Marija Magdalena" danas gotovo zaboravljene Doris Dragović koja je zauzela 4. mjesto baš kao i Maja Blagdan.


2000. godina

Goran Karan kao drugi muški predstavnik Hrvatske na Eurosongu nastupio je 2000. godine s pjesmom "Kad zaspu anđeli" te završio na 9. mjestu.


2001. godina
Godinu dana kasnije, Vanna je nastupila s pjesmom "Strune ljubavi", ali nije prošla toliko dobro koliko je očekivala pa je završila na 10. mjestu.



2002. godina


Nekad omiljena domaća pop pjevačica, Vesna Pisarović nastupila je na Eurosongu 2002. godine pjesmom "Sasvim sigurna" i završila na 11. mjestu.




2003. godina


Sjećate se grupe Teens? Claudia Beni, kao ljepša polovica tog dua, nastupila je na Eurosongu 2003. godine s pjesmom "Više nisam tvoja". Claudia je svoju karijeru na Eurosongu završila  plasmanom na 15. mjestu.


2004. godina

Ivan Mikulić 2004. godine nastupio je s pjesmom "Daješ mi krila" te završio na 12. mjestu.


2005. godina

Hrvati su nakon debakla u proteklih par godina na Eurosong odlučili poslati "starog vuka", iskusnog Borisa Novkovića koji je zapjevao "Vukovi umiru sami", ali je i on završio na 11. mjestu.



2006. godina


Sljedeće godine pak poslali smo najpopularniju domaću pjevačicu, Severinu koja je naposljetku završila na 12. mjestu i to s pjesmom "Moja štikla".


2007. godina

Nakon Severine, 2007. godine na scenu se vratio Dado Topić, kvalificirao se na Doru s s grupom Dragonfly i pjesmom "Vjerujem u ljubav" te pokušao rockom osvojiti srce Europe, ali nije se plasirao u finale te je u polufinalima završio na 16., a u ukupnom poretku na 30. mjestu.




2008. godina


Kraljevi ulice i 75 Cents nastupili su godinu dana kasnije, a završili su na 21. mjestu Eurosonga s pjesmom "Romanca".


2009. godina

"Lijepa Tena", Igora Cukrova koji se proslavio talent showom, također nije postigla neki zavidan uspjeh na Eurosongu, nešto bolji od vremešnih Kraljeva ulica, Igor je završio na 18. mjestu.




2010. godina


Jedine glazbenice s ovih prostora koje su zastupale dvije zemlje na Eurosongu bile su cure iz grupe Feminnem. Tijekom 2010. godine pjevale su za Hrvatsku i to pjesmu "Lako je sve". Nažalost, ni one se nisu plasirale u finale. U polufinalu su osvojile 13. mjesto, a u ukupnom poretku 33. mjesto.




2011. godina

Prošle godine Hrvatska je imala jedan još noviji pristup. Pjevačica Daria Kinzer, koja je odrasla u Beču, ali su joj roditelji Hrvati, imala je veliku želju zapjevati za zemlju svojih predaka. Stoga se prijavila na Doru i osvojila svoj put na Eurosong. Pjevala je pjesmu "Celebrate", ali se nije plasirala u finale, završila je na 15. mjestu polufinala te na 34. mjestu u ukupnom poretku.



2012. godina

Kako je HRT ove godine odlučio da na Eurosong ide Nina Badrić, pjevačica je otišla u Baku s pjesmom "Nebo". Na kladionicama varira od 24. do 27. mjesta, a obožavatelji se nadaju kako će se večeras kvalificirati u finale. Nina će u četvrtak navečer zapjevati u polufinalu.


Hrvati kao predstavnici Jugoslavije na Eurosongu: Zorica Kondža odustala zbog obilježavanja Titove smrti, Tajči bila zadnja predstavnica


Među glazbenicima iz Hrvatske koji su predstavljali SFR Jugoslaviju prije 1991. godine na Eurosongu našla se i grupa Riva zahvaljujući kojoj je Eurosong 5. svibnja 1990. godine održan u Zagrebu. Valja napomenuti kako je predstavnica 1985. godine, Zorica Kondža odustala od nastupa na Eurosongu zbog obilježavanja Titove smrti.


Vice Vukov nastupio je dva puta, 1963. i 1965. godine i to s pjesmama "Brodovi" i "Čežnja", a osvojio je 11. i 12. mjesto. Dubrovački trubaduri nastupili su 1968. godine s pjesmom "Jedan dan" i osvojili 7. mjesto. Sljedeće godine nastupali su Ivan & Los 3M's s pjesmom "Pozdrav svijetu". Kićo Slabinac nastupio je pak pjesmom "Tvoj dječak je tužan" i to 1971. godine. Sljedeće godine Jugoslaviju je predstavljala i popularna Tereza Kesovija s pjesmom "Muzika i ti".

Daniel Popović proslavio se pjesmom "Julie" 1983. godine te je osvojio 4. mjesto. Doris Dragović nastupila je na Eurosongu i puno prije "Marije Magdalene" s pjesmom "Željo moja" 1986. godine. Hit grupe Novi fosili "Ja sam za ples" 1987. godine plasirao se na 4. mjesto, a godinu dana kasnije Srebrna krila završila su na 6. mjestu pjesmom "Mangup".

Pobjednica "Rock Me" grupe Riva 1989. godine dovela je Eurosong i u Zagreb, a 1990. godine Tajči je zapjevala "Hajde da ludujemo" kod kuće i završila na 7. mjestu.

Pročitajte više