Upoznajte Malmö, grad u Švedskoj koji je domaćin ovogodišnjeg Eurosonga

Screenshot: Youtube

OVOGODIŠNJI Eurosong na kojem Hrvatsku predstavlja Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim održava se u švedskom gradu Malmö za kojeg njegovi stanovnici tvrde da je središte raznih kultura iz cijelog svijeta. Naime, stanovnici grada dolaze iz oko 180 zemalja i govore oko 150 različitih jezika. Ta je raznolikost jedan od ključnih aduta Malmöa i stvara osnovu za bogat kulturni život. 

Malmö je jedno od najbrže rastućih gradskih središta u Švedskoj. Prognoza broja stanovnika za 2020. pokazuje, među ostalim, da se očekuje da će se broj stanovnika Malmöa do 2030. povećati za oko 50.000 novih stanovnika.

Grad Malmö ima mlado stanovništvo

Otprilike polovica stanovnika grada mlađa je od 35 godina (47 posto). Oko 21 posto je mlađe od 18 godina, a 18 posto ima između 25 i 34 godine. Godine 2023. u Malmöu je bilo 1288 odraslih beskućnika. To je za 93 osobe manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Malmö teži biti održiv grad – društveno, ekonomski i ekološki. Stanovnici i gradske vlasti blisko surađuju kako bi smanjili nejednakost, posebice među djecom i mladima. Od 2000-tih, Malmö ima veliki udio visokoobrazovanih ljudi u usporedbi s ostalim gradovima. Oko 53.5 posto stanovništva Malmöa ima najmanje 3 godine obrazovanja nakon srednje škole.

Stanovnici Malmöa najčešće putuju automobilom (34 posto ljudi), zatim biciklom (26 posto), potom javnim prijevozom (25 posto) te pješice (14 posto). Oko 74 posto ispitanih stanovnika ima vozačku dozvolu, a 62 posto ima pristup automobilu. Oko 73 posto ima pristup biciklu.

Povijest grada

Grad se nalazi na krajnjem jugu Švedske u provinciji Skåne i treći je grad po broju stanovnika u Švedskoj. Osnovan je 1275. g. i bio je više stoljeća drugi grad po veličini u Danskoj kojoj je tada pripadao jug Švedske. Švedskoj je pripojen 1658. godine. S Kopenhagenom ga povezuje Öresundski most, dug osam kilometara, a najimpresivniji dio je tunel Drogden, čijih se 3510 metara nalazi ispod mora. 

Znamenitosti grada

Stanovnici grada vole uživati u prirodi, a zelenih površina ima na svakom koraku. Jedna od većih atrakcija je vrt Slottsträdgården, prepun raznih bilja koji okružuje najstariji sačuvani renesansni dvorac u Skandinaviji, Malmöhus Slott. Najpopularniji parkovi su Kungsparken i Pildammsparken u kojem se  nalaze i tri fontane kao i stari ribnjaci. 

Atrakcija grada je Stari grad, koji je podijeljen na dva dijela: četvrt Gamla Väster na zapadu i istočnu četvrt. Najveći trg u Malmöu je Stortorget koji je okružen arhitekturom iz 16. stoljeća, a u blizini se nalazi i gotička Crkva sv. Petra iz 14. stoljeća. Na trgu Lilla Torg se nalaze brojni kafići i nagrađivani restorani. 

Zanimljivost u Malmöu je Muzej odvratne hrane u kojoj se primjerice nalazi fermentirana haringa, pečeni zamorci i slično. Najviša zgrada u Skandinaviji se nalazi upravo u Malmöu, a zove se Turning Torso. Riječ je o stambenom neboderu koji ima 54 kata i doseže visinu od 190 metara. 

 

Pročitajte više