Od EKV-a do U2-a: Pogledajte izvođače koji su posvetili svoje pjesme Sarajevu


"TO JE grad novca, ali i dobrog ukusa, i razvijenog smisla za red i ljepotu, za skladan i radostan život. Te dvije istorijski uslovljene i proturječne osobine grada ostavile su traga i u duši sarajevskog čovjeka: samosvijest, preduzimljivost, želja za punim životom i daljim vidikom, a preko svega toga veo melanholije, dah neodređene tjeskobe i istorijskog opreza prema životu i svemu što život donosi.

To je grad buna i ratova, novca i gladnih godina, kužnih epidemija i razornih požara, grad vještih ljudi, koji su uvijek voljeli život, iako su ga poznavali i s lica i s naličja. Njegovo lice u posljednjoj svjetlosti sutona izgleda drevno i mudro. To je grad koji dotrajava i umire, i u isto vrijeme se rađa i preobražava", izjavio je književnik Ivo Andrić pokušavajući opisati Sarajevo, grad Bosne i Hercegovine, umjetnika i glazbenika, onaj grad koji 6. travanj pamti po mnogočemu.




Naime, čak nekoliko događaja vezano je upravo uz taj datum. Još 1914. godine Gavrilo Princip ubio je Franza Ferdinanda što je bio povod za 1. svjetski rat. Kasnije, 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali 1992. godine počeo je rat u Bosni i Hercegovini.

Ipak, Sarajevo je imalo mnogo lijepih trenutaka, poput zimskih Olimpijskih igara 1984. godine, zbog kojih se i danas pamti slavni Vučko. Njihovi domaći bendovi, bendovi s prostora bivše Jugoslavije, ali i strani izvođači zaljubili su se u njega i njegove ljude na prvi pogled. Tako su nastale brojne, uglavnom ljubavne ili emotivne pjesme o gradu. Možda najpoznatija svijetu je ona grupe U2 koja  je 1995. godine s Pavarottijem snimila "Miss Sarajevo", ali valja podsjetiti na neke od niza respektabilnih uradaka nastalih i u dobru i u zlu, a sve ih je na svojoj stranici skupio Radio Sarajevo.

TLN - Rođen u Sarajevu


Tijekom predratnih i ratnih godina Top lista nadrealista ili glumačka sekcija sastavljena od glazbenika bila je satirična skupina omiljena u većini zemalja bivše Jugoslavije. Kroz humor i sarkazam nosili su se sa teškom situacijom koju je narod prolazio, a njihovi uraci ni danas nisu zaboravljeni.

EKV - Sarajevo


Milan Mladenović zajedno sa svojom grupom EKV snimio je pjesmu "Sarajevo". Iako je rođen u Zagrebu, s obitelji je nekoliko godina živio u Sarajevu da bi potom otišao u Beograd. Bio je izvođač koji je stvarao tijekom osamdesetih i ranih devedesetih, a Milan je, podsjetimo, i tada osnovao grupu Rimtutituki s nekolicinom glazbenika i snimo pjesmu "Slušaj 'vamo" koja poziva na mir.



Milić Vukašinović - To je moj grad


Rođen u Beogradu, Milić Vukašinović sa 13 godina seli se u Sarajevo i uskoro osniva svoj prvi bend Plavi dijamanti. Nakon završenog školovanja, 1965. godine, postaje profesionalni bubnjar u sastavu Čičci. U ljeto 1970. odlazi u Italiju kako bi se pridružio Bregoviću i Redžiću. Po povratku iz Italije, svira u triju Mića, Goran i Zoran. Tijekom 1971. godine odlazi u London, i tamo ostaje tri godine, da bi se krajem 1974. vratio i priključio Indexima, a kasnije i Bijelom dugmetu. 1977. osniva Vatreni poljubac, a tijekom ratnih godina snima pjesmu "To je moj grad". Danas živi i radi u Beogradu.



Divlje jagode - Sarajevo ti i ja

"Naša mjesta ljubavi, tamo gdje smo sanjali, gdje smo prve ruže brali, sve su srušili", uvod je u emotivnu pjesmu BiH grupe Divlje jagode.



Erogene zone- Sarajevo

Grupa Erogene zone osnovana je 1992. godine u Sarajevu. Ova rock grupa tijekom opsade grada nastupala je po tamošnjim klubovima, a svom rodnom gradu posvetili su i pjesmu.



Ofsajd - Sarajevo


Grupa Ofsajd formirana je u Sarajevu 2001. godine, prvi album izdaju godinu dana kasnije, a pjesmu "Sarajevo" i Pogled na zapad" objavljuju na antimilitarističkoj kompilaciji "New 3iyo’s Disorder", koju 2005. godine izdaje "Kampanja za prigovor savjesti u BiH".



Kemal Monteno - Sarajevo ljubavi moja

Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor napisao je: "Bilo gdje da krenem, na tebe sanjam" u pjesmi "Sarajevo ljubavi moja". Pjesma je postala jedna od najpoznatijih njegovih šansona.



U2 - Miss Sarajevo


Pjesma "Miss Sarajevo" grupe U2 obišla je cijeli svijet i dala ljudima do znanja da se u Bosni i Hercegovini nešto ružno zbiva. Tužna i sjetna priča o djevojci koja nosi osmijeh kao krunu tijekom opsadnog stanja i bombardiranja Sarajeva na izboru za Miss. Ona je zajedno s ostalim djevojakama držeći natpis "Don't let them kill us" ili "Nemojte im dati da nas ubiju" u spotu dirnula u srce cijelog svijeta.



Savatage - Sarajevo

Iste godine kad je U2 snimio "Miss Sarajevo", američka metal grupa Savatage snimila je album posvećen gradu, sa njegovom slikom na coveru. Iz toga se izrodila i pjesma "Sarajevo".



Mala Vita - Pleši


Multietnička skupina Mala Vita snimila je pjesmu "Pleši" upravo u Sarajevu. Spot je režirao Pjer Žalica.

Elvis J. Kurtović: "Pravimo se da je sve kao nekada... I Žera, Tifa , Tula , Milić Vukašinović gledaju razvaljene zidove i komentarišu... Vidi 'Estrade'...vidi 'Estrade'... Što se provalila!"

Naposljetku, valja podsjetiti i na riječi Elvisa J. Kurtovića, glazbenika iz grupe Metori i jednog od pokretača Novog Primitivizma zajedno sa Zabranjenim pušenjem koji je u svojoj kolumni za Radio Sarajevo opisao nekadašnji duh grada i njegovih ljudi dok nije bilo narodnjačkih klubova i dok je "raja" slušala jugoslavenski i strani rock.

"Može li se nekako konzervirati neki stari sarajevski kafić i pokazivati turistima kao atrakcija? Muzika s kasetofona? Duhoviti konobar i njegova ukopavanja kod koka: 'E jesi lavčina, ti svaku večer s drugom trebom dođeš'. Škrti gazda koji kad mu tražiš coca-colu odgovori: 'Joj, nemoj, svega ti. Sad je već fajront, ti si zadnji u kafani, a ja sutra idem na godišnji. Ako zbog tebe otvorim litarsku bocu ostatak će ishlapiti dok se ja vratim s odmora. 'Ajde, uzmi nešto drugo!' Ima jedan skeč koji nikad nismo snimili pošto ga publika koja nije iz Sarajeva ne bi shvatila. Rat je. Neviđena bijeda. Sve je razvaljeno. Batko (kome želim brz oporavak) je predložio: ''Ajmo nać ovo malo popularnih i nagovoriti ih da obuku svoje rokerske bunde od zečjeg krzna i tu 'glamour garderobu' i sjest u uništenu kafanu 'Estrada'. I pijemo kavu, pravimo se da je sve kao nekada... I Žera, Tifa , Tula , Milić Vukašinović gledaju razvaljene zidove i komentarišu... Vidi 'Estrade'...vidi 'Estrade'... Što se provalila!".

Pročitajte više