Od odvraćanja pažnje do "skrivene ruke": Pogledajte kako najčešće kradu "džepari"

Screenshot: YouTube

KAKO se broj gadgeta koje svakodnevno nosimo sa sobom povećava, raste i broj onih koji koriste priliku i kradu iste.

U Britaniji kriminal u podzemnoj željeznici već devetu godinu zaredom pada, no slučajeva u kojima putnicima nestane primjerice smartphone sve je više, stoga je britanska policija snimila nekoliko video uradaka u pomoću kojih upozorava na što sve treba obratiti pozornost u sumnjivim situacijama.

"Džepari" mogu pristupiti na mnogo načina, a najbitnije im je da vam okupiraju pažnju kako ne biste primijetili da vam kradu nešto iz džepa ili torbice.

Evo kako to najčešće izgleda.

1. Kradljivci, kao lako prilagodljivi pojedinci, mogu smisliti svakakve izlike da vam se približe. Najjednostavnije i najmanje uočljivo je da vam "pokušaju pomoći"; reći će vam, primjerice, da vam je kaput prašan te dok će otresati prašinu s vašeg ramena koje zapravo nema, iz džepa će vam uzimati novčanik.

2. "Džepari" se nerijetko udružuju. To im daje više mogućnosti pri odvlačenju pažnje svojih žrtava. Jedan od njih ostvarit će fizički kontakt s vama, kako ne biste primijetili dok vam drugi krade novčanik iz džepa ili torbe. Da vas nitko nije ometao s druge strane, sigurno biste primijetili kako vam vrijedan predmet nestaje iz džepa.

3. Drugi je način "grupne krađe" onaj bez fizičkog kontakta. Jedan od kradljivaca postavit će vam vrlo vjerojatno turističko pitanje, najčešće s kartom grada u ruci, a vi ćete mu pokušati što bolje i točnije odgovoriti. Dok se koncentrirate na pomoć potpunom neznancu, njegov će pomagač ukrasti vaše vrijednosti iz torbe na koju trenutno ne obraćate pažnju.

4. Kradljivac koji je siguran da njegova žrtva neće osjetiti džeparenje, morat će se pobrinuti i da ostali ljudi oko njega ne primijete jer bi vrlo lako mogli podići uzbunu. Stoga će on vrlo često prekriti svoju ruku u trenutku krađe novinama ili nečim sličnim, kako nitko ne bi primijetio što se zapravo događa. "Skrivenu ruku" primijetit će samo osoba koja neprekidno prati kradljivca u njegovom pothvatu, a takvih nema mnogo u gužvama u javnom prijevozu.

5. Jednostavnim odvlačenjem pažnje kradljivac će učiniti da se osjećate kao dobar građanin koji pomaže drugome u nevolji, a istovremeno vam nestaju dragocjenosti iz torbe.

6. Kradljivac će odabrati trenutak nakon kojeg mu se pruža siguran bijeg, a to je najlakše ostvariti ako žrtva ulazi u prijevozno sredstvo. Tada je potrebno samo u zadnjem trenu prije zatvaranja vrata uzeti smartphone ili novčanik iz žrtvine torbe. Vrata će se zatvoriti, nesretni će vlasnik ostati bespomoćan, a kradljivac se neometano može udaljiti s mjesta krađe.

 

Pročitajte više