Od špijuna do okorjelog gamera: Jeste li se susreli s ovim tipovima Facebook korisnika?

Foto: Optify, Shutterstock

LJEPOTA društvenih mreža počiva na jednostavnoj činjenici - dostupne su svima. Tako se na njima mogu naći sve vrste socijalno uvrnutih, preemocionalnih, agresivnih, dosadnih, lijenih i uvijek prisutnih korisnika, piše Mashable.

Sigurno među svojim virtualnim prijateljima imate sve moguće vrste gore navedenih, pa i još ponekih, koji vas svakim danom uveseljavaju ili živciraju. O nekim možete biti sigurni da znate sve. čak i previše, dok vas poneki možda zastrašuju činjenicom da o drugima znaju sve, a o sebi baš ne vole dijeliti sočnije detalje.

Pronalazite li se možda među nekima od njih?

1. Špijun



Ova vrsta virtualnog ovisnika nikad ne zaboravlja bivše veze, a trudi se da ih ni bivši partneri ne zaborave uskoro. Ulogirat će se preko deset puta dnevno na svoj profil kako bi stalno bila u tijeku zbivanja.

2. Štovatelj obiteljskog stabla



Korisnik srednje ili poodmakle dobi (preciznije, "baby boomer" - čovjek rođen u narednih 20-ak godina nakon Drugog svjetskog rata) čija je glavna preokupacija komentirati statuse svoje djece i unučadi te objavljivanje obiteljskih fotografija. Status zabavnog karaktera njemu je nepoznanica, a na popisu prijatelja mu obitelj, uža i šira te njemu slični veterani.


3. Početnik



Ovaj će komentirati i lajkati sve; od statusa o nogometu, koncertima do tuđih ljubimaca. Da postoji opcija "dislike" on ju jedini ne bi koristio, već bi lajkao stranicu onoga tko ju je napravio. Dodajte jednog takvog među prijatelje kako bi vaš profil izgledao važniji nego što jest.

4. Sveprisutni



Budite sigurni da će vas ovakvi obavještavati o svemu što im se događa u životu. Baš o svemu. U svakom trenu znat ćete gdje je i kojim povodom, a u samo rijetkim slučajevima to će biti važno. No, nađete li se sami u gradu s viškom slobodnog vremena, pogledajte Facebook - možda se "check-inao" u obližnjem WC-u.

5. Promotor



Ono vrijeme koje ne provodi na poslu provest će pričajući o poslu na Facebooku. Ako vas zanima što ova osoba radi te o kakvom je poslu riječ, pogledajte njen profil. Saznat ćete sve što vas zanima o tvrtki u kojoj radi, o radnim satima i pogodnostima za zaposlene u njoj te kada dotična osoba odlazi na godišnji odmor. Tada će napokon imati vremena za posao.

6. Tajnoviti



To su oni s lažnim prezimenima koja često zamjenjuju novim lažnim prezimenima. Oni se uglavnom boje prve skupine, špijuna, ali ne samo njih. Svatko je potencijalna prijetnja njihovoj privatnosti, iako su javno podijelili samo lažnu profilnu sliku.


7. Mačkoljubac



Svaka je mačka važna i svaku je važno cijeniti. Sve su slatke i meke i bitno ih je podijeliti sa svima. Ova će osoba dnevno objaviti oko 12 videa s mačkama koje ulaze u kutije i staklenke, ili se samo igraju na kauču. Ali igraju se tako slatko!

8. Gamer



Ovaj odmara od Farmvillea igrajući Candy Crush, ali nije sebičan u zabavi; on najviše od svega želi da i vi otkrijete čari Facebook igara. Samo iz tog vam razloga često šalje pozivnice da se pridružite ovoj zemlji snova u kojoj on uživa.

9. Jedva-korisnik



On nije lijen već samo više uživa u razgovoru uživo i svoje prijatelje drži na izvanvirtualnoj distanci. Ako se na njegovom profilu ipak nađe neki virtualni prijatelj, velika je vjerojatnost da je taj još neaktivniji od njega. Špijun će izgubiti volju za hobijem na njegovom profilu.

Pročitajte više