Odabrane najsretnije razvijene države na svijetu

Ilustracija: Shuterstock

TREĆU godinu zaredom OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) je u svom istraživanju prema "Indeksu boljeg života" Australce proglasio najsretnijom nacijom na svijetu.

Australija se našla na vrhu popisa od 36 razvijenih zemalja svijeta zahvaljujući prvenstveno snažnoj ekonomiji, a među prvi pet ugurali su se i Švedska, Kanada, Norveška i Švicarska.

U provedenoj anketi države su se rangirale prema visini prihoda građana, zdravlju, sigurnosti i prilikama za stanovanje: "Australija je jako dobro prošla u mjerenju, budući da se plasirala na vrh u velikom broju parametara 'Indeksa boljeg života'", stoji na stranici.

Više od 73 posto državljana Australije u dobi od 15 do 64 godine (23 milijuna ljudi) ima plaćen posao, što je iznad prosjeka koji je izračuna OECD. Osim toga, životni vijek Australaca duži je od prosjeka - skoro 82 godine. Također, Australija je jedina među velikim razvijenim zemljama koja je uspjela izbjeći recesiju 2009. godine, piše BBC.

Od susjednih nam zemalja na popisu se našla Slovenija koja je na 19. mjestu te Mađarska koja je zauzela 29.. Čitav popis provjerite ovdje.
 

Pročitajte više