Odlazi godinama raditi u pećine u pustinji, a ovo je rezultat

Screenshot: Cavedigger

SVATKO tko se zaputi u pustinju na sjeveru Novog Meksika ima veliku vjerojatnost da će tamo pronaći Raa Paulettea.

On je čovjek koji posljednjih 25 godina, u društvu samo svojih pasa, oblikuje i rezbari pećine u prava umjetnička djela. "Za mene je ovo igra, nikad to ne bih nazvao opsesijom. Znate, kad radite ono što volite i to vas privlači, želite to raditi cijelo vrijeme", kazao je u intervjuu za CBS ranije ove godine.

Svoja djela Paulette naziva "hramovima divljine", a ako vam ona oduzmu dah, to je točno ono što mu je bila namjera: "Gledam na ovo kao na ekološki projekt. I pokušavam otvoriti ljude emocijama", poručio je. U jednoj od njegovih pećina čak ima struje, a tamo su i drveni pod, kada i voda. Trebalo mu je dvije godine da je napravi.



Njegovo ukrašavanje pećina naručuju lokalci, a on svoj posao naplaćuje 12 dolara po satu. Upitan zašto ne pokuša zaraditi više, kazao je: "Ne, to je proces, a ja se zabavljam kao nikad u životu".

Nakon niza godina provedenih u anonimnosti Paulette je postao predmetom dokumentarca, zbog kojeg ga je redatelj pratio tri godine. Rezultat je "Cavedigger", film koji je bio i nominiran za Oscara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma. Trailer možete pogledati ovdje.

Pročitajte više