Oluja u Umagu uništila izložbu "Hrvatska iz zraka": "Razmišljali smo o tome da proglasimo kraj"

Foto: Facebook

SNAŽNO nevrijeme koje je preksinoć zahvatilo Umag bilo je pogubno za izložbu National Geographica Hrvatska iz zraka.

"Ono što smo gradili sedam godina, i što je proputovalo već kroz 14 gradova i odupiralo se svim vjetrovima i neverama, u Umagu je u snažnom naletu neviđene oluje, srušeno i rastureno u jednoj minuti. Čelik je polomljen, (inače vodonepropusni) elektronički dijelovi sprženi, fotke izgrebane, knjige uništene… Ukratko, šteta je tolika (prema prvim procjenama oko 80.000 kn) da smo ozbiljno razmišljali o tome da se predamo i proglasimo kraj", napisali su organizatori izložbe na Facebooku.

Potom su otkrili da oluja nije bila jedini problem s kojim su se dosad suočili.

"Ljudi diljem Hrvatske, a odnedavno i svijeta, mogu kroz našu izložbu na trgovima i rivama svojih gradova vidjeti neobičnu ljepotu Hrvatske iz zraka, kojom se trudimo promovirati vrijednosti koje imamo i koje valja sačuvati. Ali ono što se ne vidi (i što se trudimo ne pokazivati) je činjenica koliko truda stoji iza toga, koliko borbi s birokratskim vjetrenjačama i koliko financijskog napora. Sada nam je posve jasno zašto nitko to nije radio prije nas – zato što je preskupo i financijski neodrživo! I onda još na vrh svih izazova dođe oluja i polomi nam sve", napisali su.

No sve to ih nije obeshrabrilo, pa su fanovima napisali da su se odlučili dalje boriti.

Dobra vijest je da mi sami odlučujemo ima li ili nema smisla voditi priču dalje. Dobra vijest je da i dalje vjerujemo da lijepe priče poput naše, usprkos svim problemima, mogu biti financijski održive i izvedive. Dobra vijest je da u problemu koji je nastao vidimo još jedan, možda dosad najveći izazov, a ne prijetnju. Tako da smo odlučili stisnuti zube i nastaviti dalje! Trenutno popravljamo izložbu, naručujemo nove dijelove, ponovo izrađujemo fotke...", napisali su i zamolili sve da ih podrže i pomognu obnoviti izložbu.

Pročitajte više