On je pas ambasador: Maleni buldog s rascjepom nepca postao podrška djeci

Foto: Facebook

MALENI buldog po imenu Lentil postao je pravi heroj i zvijezda već samo nekoliko dana nakon što se okotio.

Psić rođen s rascjepom nepca i usnice, nakon što su ga napustili prvi vlasnici, stigao je u ruke udruge iz Philadelphije koja ga je odmilja prozvala Lenny i odlučila se o njemu brinuti. Budući da je obično hranjenje predstavljalo opasnost za njegovo zdravlje, Lentil je hranu dobivao kroz cjevčicu.

Trebala mu je operacija, za koju je bilo potrebno pričekati da malo naraste. Kad je došlo vrijeme za to veterinari su se u konzultacijama s liječnicima dogovorili da će operirati samo nepce, a ne i usnicu, budući da je samo to bilo potrebno kako bi on mogao samostalno jesti. Operacija usnice bila bi samo estetski zahvat, a kad su shvatili da će Lentil još uvijek izgledati kao netko tko ima rascjep, jedan od liječnika dosjetio se da bi mu on mogao biti od pomoći u radu s djecom koja imaju sličnih problema.

Danas je Lentil već prilično narastao, a narasla je i njegova popularnost pa na Facebooku ima više od 94.000 fanova. Ali, s obzirom na spomenuto ta popularnost nije "bačena u vjetar". Naime, Lentil je uistinu poslužio kao podrška djeci koja su također rođena s rascjepom nepca, usne ili nosa, piše CNN. Postao je "ambassodog", odnosno pas ambasador.

"To je na neki način terapija u kojoj se ljudi malo više mogu poistovjetiti s ljubimcima koji su prošli kroz iste stvari kroz koje prolaze i oni", kazao je dr. Lewis, a to je upravo ono što je djeci potrebno da se osjećaju što normalnije moguće.

Lentil je dosad posjetio stotine pacijenata u bolnici u Philadelphiji, a liječnici tvrde da je veoma omiljen i da se jako puno djece povezalo s njim. Ide i na turneje, a organiziran je i Lentil Festival na kojem se prikupljao novac za podizanje svijesti o ovom poremećaju.

Pročitajte više