On vam želi dokazati da ljude definitivno ne treba suditi prema izgledu

Foto: Facebook

SVIMA nama jako je dobro poznata mudrost da čovjeka ne valja suditi po odijelu, ali jako često na nju zaboravljamo i sud o nekome donosimo već na temelju prvog pogleda, odnosno izgleda.

Ljude kategoriziramo prema stereotipovima, po kojima ih dijelimo prema rasi, religiji, seksualnoj orijentaciji, a fotograf Joel Pares, američki marinac iz Portorika, želio je jednostavnim konceptom pokazati u kojoj mjeri to ustvari radimo. Njegova serija fotografija nazvana je "Judging America", a o njoj je kazao: "Inspiracija za ovu seriju fotografija leži u činjenici da je Amerika zemlja raznolikosti u kojoj žive različiti etniciteti koji zajedno stvaraju državu".

Pares je čitav život promatrao kako stereotipizacija utječe na ljude; njegovog brata blizanca u školi su zlostavljali nazivajući ga "štreberom", a promatrao je i kako njegove prijatelje Indijce nazivaju "teroristima" i ismijavaju zbog naglaska.

"Boljelo me gledati kako se takve stvari događaju pa sam odlučio da će fotografija biti moj glas za promjenu. Cilj mi je otvoriti oči onima koji osuđuju i natjerati ih da vide da je to pogrešno te da trebaju nekog upoznati prije nego što ljudima krenu lijepiti etikete", kazao je za Huffington Post.

U sklopu serije Pares je svaku osobu fotografirao dvaput. Na prvoj fotografiji osoba je odjevena kako bi utjelovila određeni stereotip, a na drugoj je prikazana kako ustvari i jest. "Svrha ovoga je da ljude natjerati da promisle dvaput prije nego što donesu zaključak o nekome. Svi donosimo zaključke i osuđujemo, čak i ako nam to nije namjera. Prva fotografija prikazuje kako ljudi kategoriziraju, druga objašnjava istinu o osobi na jedinstven način i otkriva koliko smo krivo isprva procijenili".

Kako to izgleda pogledajte ovdje.

Pročitajte više