Otkriveno tko je poslužio kao inspiracija za lik Herculea Poirota

Screenshot: YouTube

BRITANSKU "kraljicu krimića" Agathu Christie u oblikovanju jednog od najvećih likova svjetske krimi-književnosti, slavnog detektiva Herculea Poirota, inspirirao je belgijski žandar Jacques Joseph Hamoir, piše britanski The Telegraph.

Prema pisanju tog lista, Hamoir je bio izbjeglica u Britaniji, kamo se zajedno sa sinom sklonio 1914. u bijegu pred njemačkim prodorima. U Tourquayu, gdje ga je na stan primila izvjesna Alice Graham Clapp, navodno je 1915. upoznao Christie, koja je tada imala 24 godine.

Gospođa Clapp svojem je unuku Michaelu Clappu, naime, pričala kako je u Prvom svjetskom ratu u svojoj kući u Torquayu primila žandara "Jacquesa Hornaisa" i njegova sina Luciena.

Nakon što je u jednom arhivu u belgijskom gradu Herstalu pronađena njegova fotografija, istraživanje je potvrdilo da je riječ o istoj osobi.

"U arhivima nema nikoga po imenu Hornais, pa sam se morala i sama malo igrati detektiva", kazala je arhivistica u lokalnom vijeću Herstala Isabelle Leponce. "Prvo smo uspjeli pronaći naziv ulice, rue Large Voie, iako je u međuvremenu promijenjen poštanski broj. Potom smo naišli na Jacquesa Hamoira i njegova sina Luciena. Dobi su odgovarale. On je gotovo sigurno osoba koju tražimo", kazala je.

Lokalni povjesničar Pierre Bare ističe kako se na fotografiji vidi sličnost s Poirotom.

Hamoir je rođen 1858. i zasad nije poznato zašto je 1914. napustio Belgiju sa sinom, koji je preminuo u Saint Austellu u dobi od 18 godina. Nakon rata, Hamoir se vratio supruzi i kćeri Yvonne, te je nastavio živjeti u Herstalu sve do smrti 1944. u dobi od 84 godine.

Arhivisti pokušavaju ući u trag njegovoj kćeri, koja se udala i napustila Herstal, te utvrditi je li imala djece.

Pročitajte više