Ovo je popis stvari zbog kojih Amerikanci misle da smo bolji od njih

Ilustracija: Instagram

STANOVNICI Starog kontinenta redovito si vole laskati da su profinjeniji, kulturniji, obrazovaniji i u još mnogo drugih područja bolji od Amerikanaca - i to nije nikakva novost.

Ali, kad se takvi zaključci serviraju iz američke perspektive onda je zanimljivo vidjeti zbog kojih razloga to i oni misle. Huffington Post napravio je upravo to: sastavio popis koji služi kao dokaz da su Europljani bolji od Amerikanaca. Provjerite što su sve nabrojali:

1. Zdravstveni sustav

Sasvim je logično da je ovo prva stavka, budući da se radi o trenutno gorućem pitanju u SAD-u. "I dok se američki kongres bori s Obamacareom u Europi postoji niz primjera puno učinkovitije riješenog zdravstva. SAD bi mogao puno toga naučiti od Španjolske, Italije, Švicarske, Švedske", piše Huffington Post.

2. Sirevi

"Europa proizvodi čuda kao što su grojer, parmezan, feta. Za to vrijeme mi imamo žutu nedefiniranu masu koja predstavlja Amerikance".

3. Javni prijevoz


Dok u Europi postoje brzi metroi i javni autobusi u SAD-u ćete se zabaviti "čekajući tri sata na javni prijevoz" u bilo kojem od većih gradova.

4. Dugovječnost


"Prosječna životna dob u Švicarskoj i San Marinu je 83 godine. Četiri europske države izjednačene su s 82 na drugom mjestu. Štoviše, 24 europske zemlje smjestile su se na popisu ispred SAD-a koje su tek 33.".

5. Nogomet


"Europske su nacije osvojile 10 od 19 Svjetskih prvenstava, predvođene Italijom, Njemačkom i Španjolskom. I ne morate čekati četiri godine na nogometnu magiju - finale Lige prvaka 2012 privuklo je 150 milijuna gledatelja, Super Bowl 2013. 106. Amerikanci se nisu kvalificirali za Svjetsko prvenstvo 40 godina nakon 1950. Najbolje su se plasirali prve godine - bili su treći 1930.".

6. Odmor


"U vrhu zemalja u svijetu kojima je najbolje što se tiče odmora prvih je sedam iz Europe. Austrijanci imaju 35 plaćenih neradnih dana godišnje. I nitko ih ne kritizira da su lijeni. Za to vrijeme, SAD je jedina razvijena država u kojoj plaćeni odmor i praznici nisu propisani zakonom".

7. Čokolada


"Belgija i čokolada praktički su sinonimi. M&Ms su u redu, ali nisu ni do koljena delicijama iz Bruxellesa".

8. Politički seks skandali


"Bunga bunga partyji mogu dovesti političara u probleme. Ali u većini slučajeva njihove izvanbračne afere ne znače puno glasačima. Samo promotrite čudnu sagu francuskog predsjednika i njegove partnerice Valerie Trierweiler. Bivša supruga predsjednika Hollandea, Ségolène Royal, mogla je biti predsjednica 2007. godine, ali izgubila je od Sarkozyja. A onda je izgubila Hollandea zbog Trierweiler. A da ne spominjemo da se Sarkozy razveo i ponovo vjenčao dok je bio predsjednik. S druge strane imate Amerikance poput Marka Sanforda koji je u javnosti plakao zbog svoje nevjere, čineći priču još manje zanimljivom".

9. Mjere

"Europljani upotrebljavaju metrički sustav. Ako znate množiti s 10 znate i koja je iduća veća jedinica. Bum. Gotovo.

S druge strane: tri su čajne žličice u jednoj jušnoj, 16 jušnih u šalici, dvije šalice u pinti, dvije pinte u četvrtini i četiri četvrtine u galonu. U stopi je 12 inča, tri stope su jard i 1760 jarda milja (ili 5280 stopa). 144 četvornih inča nalazi se u četvornoj stopi, a 43560 četvornih stopa u akru...".

10. Golotinja u medijima

"Osim golotinje u kraljevskoj obitelji, u Europi to jednostavno nije velika stvar. A u Americi svatko iznad 15 godina zna kako je Nipplegate (trenutak u kojem je svijet vidio sisu Janet Jackson koju je Justin Timberlake otkrio na Super Bowlu) otvorio vrata novoj eri američkog puritanizma".

Puni popis provjerite ovdje.

Pročitajte više