Pa se ti rugaj svećenicima: Zbog monaha i tjestenine završio na robiji!

Foto: Facebook

GRK Filippos Loizos proglašen je krivim zbog vrijeđanja religije i bogohuljenja jer je pokojnog monaha Paisiosa preimenovao u tradicionalno grčko jelo pastitsios, piše The Telegraph.

Grk je osuđen na zatvorsku kaznu od deset mjeseci, a sve je krenulo od toga kada je kreirao Facebook stranicu rugajući se ocu Paisiosu, monahu  koji je bio vrlo cijenjen. Ipak, umjesto imena "Paisios", napisao je "Pastitsios" što je naziv za tradicionalno grčko jelo od tjestenine i mljevenog mesa.

Više tisuća Grka negodovalo je na društvenim mrežama nakon njegovog uhićenja još 2012. godine.

"On je samo bio satiričan u zemlji u kojoj je satira rođena. Nikako nije imao cilj uvrijediti pravoslavnu crkvu", rekao je Loizosov odvjetnik Yorgos Kleftodimos te dodao da je uložio žalbu na presudu te da njegov klijent neće otići u zatvor sve dok njegov slučaj ne bude iznesen na višem sudu.

Monah, koji je na društvenim mrežama postao grčka tjestenina, umro je još 1994. godine, a njegovi sljedbenici vjeruju da je imao proročanske moći.

Tužiteljstvo je tužbu protiv Loizosa podnijelo nakon što je taj slučaj u grčkom parlamentu iznio političar iz krajnje desničarske stranke Zlatna zora, Christos Pappas.

Iako ovakve tužbe nisu česte, sličan slučaj dogodio se 2012. godine kada je američka kazališna grupa u predstavi "Corpus Christi" prikazala Isusa Krista i njegove apostole kao homoseksualce koji žive u današnjem Teksasu. Predstava je nakon nekoliko tjedana protesta otkazana.

Pročitajte više