Pandama pustili "pornić" kako bi ih natjerali na parenje: Eksperiment uspio!

Ilustracija: Shutterstock

KAKO bi natjerali velike pande na parenje veterinari u jednom kineskom istraživačkom centru dosjetili su se zanimljivog rješenja.

Oni su, naime, petogodišnjoj Ke Lin i njezinom mužjaku Yongyongu pustili snimku parenja pandi u divljini i nadali se da će to dovesti do rađanja mladunaca u istraživačkom centru u Chengduu, prenosi Daily Mail.

"Svaki put kad je Yongyong pokušao na nju skočiti Ke Lin bi ga potjerala i bili smo zabrinuti da će proći njezina tri dana u ciklusu za parenje. Iz tog smo im razloga pustili film koji je nju prilično zainteresirao. Nakon toga bila je nezaustavljiva i parenje je bilo uspješno. U divljini bi ona vidjela puno drugih parova kako se pare, a u zatočeništvu za to nije imala prilike pa je sasvim razumljivo da joj je trebala pomoć", izjavio je glasnogovornik.

Uspješnost pri parenju velikih pandi u zatočeništvu izrazito je malena: osim što imaju jako mali vremenski period u kojem je to moguće, ženke su poznate po tomu što su prilično izbirljive kad je u pitanju odabir partnera, a parenje u zatočeništvu ključno je za njihovo preživljavanje s obzirom na to da su u divljini na rubu izumiranja zbog masovnog uništenja šuma bambusa u Kini i jugoistočnoj Aziji.
 

Pročitajte više