Pedro Almodóvar dobio nagradu "Lumière" za poseban doprinos filmskoj umjetnosti

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŠPANJOLSKOM redatelju Pedru Almodóvaru uručena je sinoć u Lyonu francuska nagrada "Lumière" za njegovo umjetničko djelovanje. Nagradu je poznatom redatelju uručila glumica Juliette Binoche koja je prije uručenja nagrade održala govor u kojem je Almodóvaru odala posebno priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti.
 
65-godišnji redatelj potpisuje mnoge uspješne filmske uratke, kao što su "High heels", "The flower of my secret", "The skin I live in", "Women on the verge of a nervous breakdown", i drugi. 
 
"Rođen sam 50-tih godine, bilo je to dobro vrijeme za film, loše za Španjolsku. Fikcija je za mene bila svijet mog djetinjstva, susjeda, sestara... Moja je majka uvijek bila u središtu tog svijeta... Autentičan sam u svom radu, što znači da radim ono što mogu raditi, na svoj način", rekao je Almodóvar, između ostaloga, prilikom primanja nagrade, prenosi Variety.
 
Almodóvar je zaslužan za uspješne karijere mnogih današnjih zvijezda, između ostaloga i Antonia Banderasa i Penelope Cruz.
 
"Ti si za mene posebna osoba, tvoja velikodušnost, u umu i u srcu. Sretna sam što te imam u svom životu", poručila je Penelope Cruz Almodóvaru.
 
Nagradu "Lumière", koja se dodjeljuje od 2009. godine, prošle je godine dobio Quentin Tarantino, a nagradu su dobili još i Clint Eastwood, Miloš Forman, Gerard Depardieu i Ken Loach.
 
 
 
 

Pročitajte više