"Pimp my Pump": Pumpe na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u novom (oslikanom) ruhu

Foto: Hina

GLAVNI željeznički kolodvor u Zagrebu ovaj će vikend ugostiti neobičnu izložbu - kolektiv ulične umjetnosti "Pimp my Pump" u suradnji s Hrvatskim željeznicama u četiri vagona na poštanskom kolosijeku 6. perona predstavlja svoj dosadašnji rad, oslikane pumpe, popularne "Franceke", kojima uz puno kreativnosti i šarenih sprejeva već nekoliko godina daju novi, veseliji izgled.

Projekt koji je počeo prije četiri godine na Trešnjevci "pod okriljem noći", s obzirom na to da se radilo o ilegalnom oslikavanju javnog dobra, danas je dobrodošla turistička atrakcija koju Zagrepčani gledaju sa simpatijama, a koju podupiru Grad Zagreb i njegova Turistička zajednica te Vodoopskrba i odvodnja.

Pumpe posvećene i Batmanu, Zagoru, Simpsonima...

"Dosad smo u brojnim zagrebačkim četvrtima oslikali stotinjak pumpi, a često se dogodi da nas ljudi, kada se pojavimo na nekoj lokaciji, pitaju gdje smo bili dosad, a ponekad nas ponude pićem i hranom", rekao je osnivač i organizator kolektiva Boris Bare za Hinu. "Zagrepčani te pumpe oduvijek doživljavaju kao mjesto okupljanja i druženja, tamo se uzimala voda ili prao veš, a i nama su upravo uspomene iz djetinjstva nerijetko inspiracija za pojedine motive", dodao je.

Zagrebačke pumpe postavljale su se na prijelazu 19. u 20. stoljeće, u kvartovima gdje kućanstva nisu imala priključke na vodovod. Iako im je službeni naziv "Viktorija zdenci", među građanima su do danas upamćene kao "Železni Franceki" ili "Železni Martini".

Mnogima su one u djetinjstvu bile nezaobilazna postaja tijekom igri, s njih se pila voda u vrućim danima ili nakon bicikliranja, čistila pokoja ogrebotina ili blato s cipela prije odlaska kući. Nostalgija za tim vremenima vidljiva su i u radu kolektiva, pa već postoje pumpe s posvetama Batmanu, Zagoru, Simpsonima, Pac-Manu, Snoopyju, Rubikovoj kocki, ali i tipičnim zagrebačkim temama, tramvaju dvanaestici, gosponu Fuliru, tornju Cibone i grbu Zagreba.

O pumpama se priča i piše i u Kini, Italiji, Francuskoj, na Novom Zelandu...

Mnoge slike nastanu s povodom, uz neku obljetnicu ili događaj u gradu, a većina ih odražava umjetničke afinitete samih autora, nadahnute su glazbenom, filmskom ili likovnom umjetnošću, od Lou Reeda, Hendrixa i Nirvane do Picassa i Mondriana.

Bare kaže kako je riječ o jedinstvenom projektu u svjetskim razmjerima, osobito što se njime spaja tradicija i suvremeni umjetnički izričaj. Ponegdje su već oslikavali pumpe, ali nikada ovako organizirano i tijekom više godina, rekao je. Zadovoljan je što Zagrepčani sada primjećuju pumpe i ne prolaze pored njih kao kada su bile zapuštene i zahrđale, a drago mu je i što se o njima čulo i izvan Hrvatske i pisalo u Kini, Italiji, Irskoj, Francuskoj, Engleskoj, na Novom Zelandu.

Ne zabrinjava ga to što je i rok trajanja njihovih slika kratak, što su podložne uništavanju i oštećenju, kaže da je sve to čar ulične umjetnosti, a oslikane pumpe se redovito obilaze i obnavljaju. Osim pumpi, kolektiv oslikava klupe, zidove, namještaj, čak i kompjutorska kućišta, a ubuduće na sličan način žele od propadanja zaštititi željezne otirače za cipele koji se postavljaju ispred ulaza u zgrade, kao i sve zapuštenije "štange za klofanje" tepiha.

Humanitarni karakter izložbe: Pomoć za Nepal

Fotografije dosadašnjih radova "Pimp my Pumpa" postavit će se u izložbeno-galerijskom vagonu koji je dio Zbirke željezničkih vozila i dijelova Hrvatskog željezničkog muzeja, a čijom će se prodajom prikupljati sredstva za pomoć stradalima u potresu u Nepalu. Ideja za humanitarni aspekt projekta pojavila se nakon što se jedan od članova kolektiva vratio iz potresom pogođenog Nepala, a uz fotografije "Pimp my Pump" radova, prodavat će se pedesetak najboljih fotografija hrvatskih državljana koji su zadnjih nekoliko godina putovali po Nepalu, a neki od njih bili su tamo i u vrijeme potresa.

U ostala tri vagona moći će se razgledati pumpe posebno oslikane za tu priliku i prikazivati filmovi, koje su ustupili Restart i Dokukino i među kojima je i film "Marley", dok se druženje očekuje u, mnogim putnicima omiljenom, "buffet vagonu".

Pročitajte više