"Pismo podrške" 15-godišnjeg učenika Emmi Watson, postalo internetski hit

Screenshot: YouTube

GLUMICA Emma Watson, kao UN-ova ambasadorica dobre volje, nedavno je održala odličan govor o ravnopravnosti spolova, koji je bio fantastično prihvaćen od strane mnogih njezinih kolega glumaca, glazbenika, političara te se vrlo brzo proširio internetom i društvenim mrežama.

Njime je ujedno, htjela svijet upoznati s feminističkom inicijativom, "HeForShe", kojoj je cilj izjednačavanje mogućnosti i prava između žena i muškaraca, s posebnim osvrtom na podršku koju muškarci pružaju toj inicijativi.

No, iako su mnogi mladoj glumici dali javnu podršku, jedan je 15-godišnjak, svima privukao pažnju, pismom koje je sastavio te potom poslao Telegraphu, za rubriku "Pisma čitatelja".

Ed Holtam, složio se sa svim Emminim stajalištima te je u 20-tak minuta složio pismo o kojem danas piše većina svjetskih medija. Potaklo ga je i to što su ostali učenici njegova razreda bili ravnodušni prema glumičinu govoru.

Učenik engleske škole za dječake "St. Albans", bio je sretan kad je vidio da je njegovo pismo objavljeno, no nije ni slutio koliku će popularnost steći u tako kratko vrijeme.

"Lijepo je vidjeti da se jako puno ljudi slaže s mojim mišljenjem", kazao je Holtam, prenosi Telegraph.

Iako je objavljena verzija pisma nešto kraća, internetom se proširila i njegova orginalna verzija.

 

"Ako doista želimo jednakost"

Sretni smo jer živimo u zapadnom svijetu u kojem žene smiju gooriti protiv stereotipa. To je privilegija. Ravnopravnost spolova i feminizam nisu tu da propagiraju mržnju prema muškarcima i žensku nadmoć. Upravo je definicija feminizma, suprotna tom stajalištu. Definicija u feminizmu ide "osoba koja vjeruje u društvene, političke i ekonomske jednakosti spolova". Vrlo je jednostavna i ako u nju vjeruješ, onda se možeš nazvati feministom.

Feminizam također može biti shvaćen kao mogućnost žene da posjeduje vlastitu seksualnost, na isti način na koji je posjeduju muškarci, noseći odjeću u kojoj se osjeća dobro, imajući slobodu pokazati svoje tijelo, ne zbog pažnje muškaraca nego zbog same sebe, a da je pritom ne prozivaju kurvom ili da joj prijete silovanjem.

Svjedoci smo svakodnevnih društvenih interpretacija ženskosti i muškosti. No, razlika u interpretaciji ne bi smjelo biti. Jedina razlika je ona biološka. Ta dva pojma trebali bi sagledati samo s opisne perspektive ljudskih genitalija, i to je sve. Time ćemo stati na kraj štetnom stereotipiziranju spolova, kojemu smo izloženi još od djetinjstva.

Djevojčice i dječaci igraju se s različitim igračkama i treniraju drugačije sportove. Ti stereotipi su toliko ukorijenjeni u nas da ih većina uopće nije ni svjesna, dok su vidljive nejednakosti spolova i dalje prisutne.

Ako želimo stvarnu jednakost, zaboravimo na frazu "to čini pravog muškarca" i slično. Ako doista želimo jednakost, ignorirat ćemo spol i prestat ćemo se međusobno natjecati. Prestanimo se
međusobno uspoređivati. Nametnuta načela muškosti samo nas čine nesigurnima i ranjivima,  postajemo rastrešeni jer nismo svi u stanju postići zadane vrijednosti, dok nas u isto vrijeme ta nastojanja dovode do toga da prestajemo biti ono što doista jesmo.

I prije svega, ako doista težimo jednakosti, treba nas prestati zanimati nečiji spol, rod, seksualna orijentacija, koliko se netko uklapa u nametnute stereotipe, i najviše, koliko se mi sami u njih uklapamo.

Ne smijemo dopustiti da nas spol definira.

 

Pročitajte više