Počinje manifestacija "Mirisi Božića u Konavlima"

Foto: Shutterstock

"MIRISI Božića u Konavlima", naziv je manifestacije koja već petu godinu promovira seoski turizam i autohtonu gastro-enološku ponudu najjužnije hrvatske općine.

Program počinje večeras božićnim koncertom i svečanošću otvaranja u Franjevačkom samostanu, a u sljedećih sedam dana u Konavlima će se događati različite stvari, od humanitarne akcije, okruglog stola o agroturističkoj ponudi, do Dana otvorenih vrata konavoskih agroturizama.

"U petak i subotu, 28. i 29. prosinca, sedam konavoskih agroturizama i domaćinstava otvara svoja vrata posjetiteljima i nudi im svoje gastronomske specijalitete. Osim toga, nudi im i druge zanimljive programe kao što su živa muzika, zanimljiva predavanja o povijesti i tradiciji Konavala i tako dalje", predstavio nam je program Mirisa Božića u Konavlima Perica Pušić iz udruge Agroturizam Konavle koja organizira ovu manifestaciju.

Iako će u tjedan dana posjetitelji moći vidjeti dosta raznolikog programa, najveće zanimanje izaziva Festival zelene menestre i vina koji se održava 30. prosinca.

Što je to zelena menestra objašnjava nam Niko Đivanović, jedan od natjecatelja koji se okušavaju u kuhanju ovog tradicionalnog jela.

"To je jedna tradicionalna hrana koja se jela u Konavlima koja se sastoji od suhog svinjskog mesa i tu se još može staviti i suho ovčje meso. Uz to meso koje se kuha u vodi, kuha se i dvije vrsta kupusa i krumpir i na kraju se zajedno servira", pojašnjava Đivanović.

Iako je zelena menestra autohtono konavosko jelo, rijetko se može naći na jelovnicima dubrovačkih restorana.

No, svoj put do publike u posljednje vrijeme sve više nalaze vina iz Konavala.

"Predstavit će se 13 vinara s ukupno više od 26 vina koja su prepoznatljiva u Konavlima, s naglaskom na dubrovačku malvasiju koja je na neki način već postala i je konavoski brend. To je jedna sorta koja je posebna i prepoznatljiva, koja ima lijepe karakteristike muškatne sorte od koje se može dobiti fantastično vino u kategoriji suhih vina", ističe vinar Niko Karaman.

Promocija autohtone kulture, hrane i pića jedna je od stvari koje pomažu i proširenju turističke ponude. Mirisi Božića u Konavlima proteklih su godina okupljali veliki broj posjetitelja, a organizatori slično očekuju i ove godine.

 

Pročitajte više