Pogledajte i poslušajte "Komunizam": "Došlo je vrijeme razmišljanja o potpuno novoj eri"

Screenshot: YouTube

GLAZBENI video "Komunizam" nastao je u sklopu multimedijalnog projekta "A gdje je revolucija, stoko?", u produkciji umjetničkog kolektiva Montažstroj. 
 
Sastavljen je od citata i parafraza popularnih pjesama te od vizualnih isječaka najnovijih radova Montažstroja, a "nastao je u uvjerenju da glazbu, kao i mnogo toga drugog, možemo dijeliti, a da ništa ne izgubimo", stoji, između ostaloga, u opisu spota, uz sljedeće:
 
"Novovalna grupa VIS Idoli je 1982. godine u SFR Jugoslaviji pjevala o kenozoiku, geološkoj eri u kojoj živimo. U to vrijeme jedna era je bila na svom zalasku, a 1989. godine dogodio se povijesni trenutak kojeg danas nazivaju 'pad komunizma'. Upravo je te 1989. godine Montažstroj započeo s javnim djelovanjem. 25 godina nakon toga, Montažstroj predstavlja dekonstruirani retro-chic upakiran u suvremene pop trendove. Inspiracija ovoga glazbenog videa proizlazi iz ideja o budućnosti koje tek čekaju svoje ostvarenje. Došlo je vrijeme razmišljanja o potpuno novoj eri".
 
Spot je premijerno prikazan 29. studenog ove godine, u 11 sati i 29 minuta. Time je, između ostaloga, obilježeno i "službeno odbrojavanje 25 dana do 25. rođendana" kolektiva Montažstroj".

Pročitajte više