Pokušajte pročitati ovaj tekst i osjetit ćete kako je živjeti s disleksijom

Foto: Daniel Britton

OTKAD zna za sebe, Daniel Britton borio se s disleksijom.

"Vrlo rano dijagnosticirali su mi djelomičnu disleksiju. No, nitko nije razumio što to znači", govori 25-godišnji Britton i dodaje: "Kad sam imao samo osma godina, sjećam se da su mi neprestano govorili da se moram više potruditi, da sam lijen i da sam glup".

Britton je danas uspješni grafički dizajner, a njegov najnoviji projekt pokušaj je da svima prenese osjećaj frustracije koji disleksija izaziva. Njegova je ideja posebni font koji je nazvao "Dyslexia".

Uglavnom, riječ je o Helvetici s koje je Britton uklonio 40 posto linija što prosječnom čitatelju otežava dešifriranje slova i riječi u rečenici.

Na ovaj se projekt odlučio kako bi svima dao do znanja o kakvom je problemu riječ jer mnogima riječ "disleksija" ne znači ništa ili se pak radi o apstraktnom pojmu. Isto tako, susreo se s kampanjama za podizanje svijesti o ovom poremećaju i smatra ga očajnim.

"Ti materijali ne prenose ništa. Nema emocije i nema poruke. Ljudi ne razumiju o čemu se radi. Želim da osjetite frustraciju, proživite osjećaj srama i trud koji mnogi od nas svakodnevno moramo ulagati kako bi čitali", govori Britton.

Podsjetimo, početkom godine Nizozemac Christian Boer, koji je i sam disleksičar odlučio je pokušati olakšati život disleksičarima posebnim fontom koji bi im trebao olakšati čitanje i pisanje.

Pročitajte više