Pompozni milijarder pozvao beskućnike da im podijeli novac, a onda promijenio plan

Foto: Guliver Image/Getty Images

KINESKI milijarder i filantrop Chen Guangbiao, koji se prošle godine u prosincu našao u medijima zbog tvrdnji da je u pregovorima za kupnju New York Timesa razbjesnio je stotine beskućnika u New Yorku.

Ovaj ekscentrični biznismen, koji je svoje bogatstvo stekao zahvaljujući tvrtki za reciklažu, prošli je tjedan zakupio čitavu stranicu u New York Timesu kako bi oglasio svoju novu akciju: obećao je da će 1000 beskućnika omogućiti luksuzni obrok u Central Parku, te da će usto svakom dati po 300 dolara.

A ove srijede navečer prvoj turi "sretnika", odnosno 250 stanovnika jednog njujorškog prihvatilišta, omogućeno je da dođu na večeru od tri slijeda, gdje im je trebao biti uručen i novac. Na početku večere Chen je okupljenima čak i zapjevao, otpjevavši "We Are the World", a volonteri, koji su bili odjeveni u zelene vojne uniforme, otpjevali su jednu kinesku domoljubnu pjesmu, nakon čega su na pozornicu dogurana kolica s gotovinom.

Nakon toga Chen je izjavio da je promijenio odluku: u strahu da će beskućnici novac potrošiti na drogu i alkohol, pretpostavljenih 90.000 dolara donirao je ustanovi New York City Rescue Mission, prema njihovoj preporuci. Po objavi nekoliko je ljudi pokušalo napasti Chena, kojeg je čuvalo osiguranje, dok su ga drugi glasno vrijeđali, piše South China Morning Post.

Ljudima je potom objašnjeno da će novac biti odnesen u Rescue Mission nakon večere te je njih nekoliko zamoljeno da se fotografira s Chenom. "Fotografirao se s ljudima koji su držali novac. Ali na kraju večere nitko nije kući otišao s donacijom", izjavio je jedan od organizatora.

"Ovo mi je trebalo promijeniti život. Prevara. Ovo je prevara s velikim P. Osjećam se iskorištenim za promidžbu", kazao je jedan od beskućnika.

Craig Mayes, izvršni direktor New York City Rescue Missiona tvrdi da se nije dogodila nikakva nepravda: "Žao mi je. Sve je krivo interpretirano u novinama", poručio je.

Pročitajte više