Posljednje riječi ubojice: Mračna inspiracija iza jednog od najpoznatijih slogana na svijetu

Foto: Facebook

NIKEOV slavni slogan "Just Do It" opisan je svojedobno kao jedan od najboljih slogana 20. stoljeća, ali čovjek koji ga osmislio sad je otkrio odakle mu inspiracija: od posljednjih riječi osuđenog ubojice.

Slogan je prije više od tri desetljeća predložio Dan Wieden, koji je u nedavnom intervjuu za Dezeen priznao da je za njega bio inspiriran posljednjim riječima ubojice iz Ute, Garyja Gilmorea, koji je osuđen na smrt 1977. godine nakon pljačke i ubojstva dva čovjeka. On je prije smrti navodno kazao "hajde da to napravimo" ("let’s do this").

Wieden je kazao da se 1988. godine sjetio Gilmoreovih riječi te odlučio malo promijenjenu verziju predložiti za slogan koji se iste godine prvi put pojavio u Nikeovoj reklami. Isprva se odgovornima u Nikeu ideja nije svidjela, ali ipak su ga prigrlili nakon velikog uspjeha u prvoj reklami. Obilježio je novu eru brenda.

Wieden je ispričao i da je u to vrijeme bio zabrinut zbog nadolazeće serije reklama jer mu se činilo da im nedostaje zajednička crta te je upravo "Just Do It" iskoristio da bi ih povezao u cjelinu.

 

Pročitajte više