Potvrđena autentičnost violine s Titanica: Na Uskrs će biti izložena u gradskoj vijećnici Belfasta

Screenshot: YouTube

NAKON 101 godinu koliko je prošlo od potonuća Titanica aukcijska kuća Henry Aldridge & Son potvrdila je autentičnost violine pronađene na tavanu jedne kuće u Engleskoj. Riječ je uistinu o violini s poznatog broda, a kako za nju vlada veliki interes javnosti, bit će izložena na Uskrs u gradskoj vijećnici Belfasta, grada gdje je i sagrađen Titanic.

Vlasnik violine bio je šef orkestra Wallace Hartley, koji je ušao u legendu nakon odluke da nastavi svirati dok je brod tonuo. Njegovo je tijelo navodno kasnije pronađeno s violinom privezanom na prsa, no nakon toga njoj se gubi svaki trag. Ipak pretpostavlja se da je poslana njegovoj zaručnici Mariji Robertson. Nakon njezine smrti 1939 godine violina je povjerena Vojsci spasa, o čemu svjedoči pismo u kojem profesorica glazbe piše: "Gotovo je nemoguće na njoj svirati, zacijelo zbog burnog života koji je proživjela".

Titanic je potonuo 15. travnja 1912. udarivši u ledeni brijeg na svom prvom putovanju u vodama Sjevernog Atlantika. Od 2.200 putnika i članova posade utopilo se njih 1.500, među kojima je bilo i osam članova orkestra.

Pročitajte više