Pretvaranje udaraca u kilovate: Nogometna lopta koja pohranjuje energiju

JOŠ PRIJE dvije godine, upravo u vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Africi, svijetu je predstavljen novi i na prvi pogled vrlo neobičan izum – "Soccket". Radi se zapravo o revolucionarnoj nogometnoj lopti koja sadrži mehanizam što pohranjuje energiju. Svakih 30 minuta njezina korištenja, dobiva se energija koja se kasnije može iskoristiti, primjerice za trosatni rad "let-lampe", piše Daily Mail.

Cijena ove lopte iza čijeg se stvaranja krije nekoliko studentica s Harvarda, neće biti skuplja od cijene obične, a znanstvenici vjeruju kako bi zemljama u razvoju mogla pomoći u potrebi za električnom energijom. Lopta je vodootporna, vrlo izdržljiva i nikad se ne mora pumpati.

"Ideja je bila poboljšati originalnu verziju lopte koju smo izumile, a zatim je, takoreći, odaslati u svijet. Nogomet je vrlo popularan, što se posebice moglo vidjeti u Africi pa smo zaključili da bismo mogli izvući još nešto iz te energije", rekla je jedan od izumiteljica Julia Silverman.

Također, "Soccket" bi mogao pomoći i u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Naime, u Africi i drugim zemljama, korištenje kerozinskih svjetiljki povezuje se s brojnim zdravstvenim tegobama, budući da je dim koji emitiraju jednak onome koji proizvede pušenje dviju kutija cigareta. Znanstvenici smatraju da će lopta, ukoliko uđe u širu upotrebu, smanjiti korištenje štetnih kerozinskih svjetiljki.

Pročitajte više