Prijedlog patera Marka Glogovića: Golišave slike vjernica objaviti na župnim internetskim stranicama



DOSTA vam je "vulgarnih minica i dekoltea" na krizmi ili nedjeljnim misama? Niste usamljeni. Naime, pater Marko Glogović objavio je "Otvoreno pismo golaćima u crkvi", a zasmetao ga je "trend" golišavosti na mjestima okupljanja i molitve.

Ne zna se još radi li se o pokušaju popularizacije misa jer mnogi bi nakon spoznaje da su mise prepune minica i dekoltea, mogli pohitati u najbližu crkvu.

Gore golo, dolje golo


"Dok koncelebranti bezglasno promatraju zidove i plafone, bogoslovi se jedva primjetno smijulje, ministranti namiguju, nemirno se gurkaju i raširenih zjenica gotovo ne trepćući rade pubertetske grimase. Jedino monsinjor ostaje hladnokrvan i ozbiljan. Što se događa? Ma svi već znate: pola djevojaka i pola kuma jedva da išta imaju na sebi", piše pater Glogović, a prenosi portal Bitno.net.

"Kako se toga nisam ranije sjetio! U sekundi vidjeh cijelo rješenje ove mučne dileme! Ma brate, neću se ja više sramiti, nek´ se srame i crvene oni koji dolaze na ovakav dan i na ovakvo mjesto ni u čemu! Znam da ću šokirati, a možda neke i sablazniti; no vjerujte, nakon duga razmišljanja, vidim da je to jedini mogući put. Naime, treba tu bikini modu jednostavno – ismijati", napisao je pater Glogović i dodao: "Gore sve golo, dolje sve golo, k'o na modnoj pisti ili na plaži na Pagu."

Župni soft porn

"Gledam i ne mogu vjerovati ni prizoru ni sebi: zapljeskao sam i fućnuo te glasno izrekao: 'Bravo, to je kultura, to je ljepota!' Čak se i gospodin biskup lecnuo. Kuma se okrenula, pogledala me kao dijete koje krade kolače i zacrvenjela se od tjemena do peta izmučenih visokom potpeticom", piše pater Glogović donoseći cijeli niz praktičnih rješenja.

"Pred crkvu staviti velike plakate: Posudba dugih haljina u sakristiji. Besplatno. Obvezatno i nužno samo za katolike", predlaže Glogović i dodaje: "Bože, danas posebno molimo za one među nama koju su toliko siromašni i bijedni da nemaju ni za pristojnu odjeću. Prije skupljanja milostinje, župnik bi mogao pročitati: 'Današnjom ćemo milostinjom skupiti novčana sredstva za dolične haljine...' U oglasima nakon mise, župnik bi mogao reći nešto poput: 'Hvala dragom Bogu, u našoj crkvi svi su odjeveni kako se priliči ovom mjestu i ovoj svečanosti", tvrdi pater i predlaže da "jedan od župnih vijećnika ili ministranata ili, još bolje, neka žena, one polugole slika mobitelom ili fotoaparatom, upadno, izbliza, nametljivo."

"To će i najnerazumnijoj osobi biti jasan znak da nešto nije u redu. Fotografije (bez lica) možemo staviti na župne internetske stranice", piše i predlaže ostalim svećenicima da kad vide razgolićenu osobu počnu pljeskati, zgražati se i upirati prstom.

Golaće u posebnu klupu

“Odrediti dvoje starijih ljudi, koji će u blizini biskupa čekati s jednom debelom dekom. U trenutku invazije golotinje neka brzo prekriju noge i prsa, i prije nego se dotični snađu. Pa onda neka imaju lijepu fotku uspomenu. Krajnje će neugodno biti svima onima koje se, zbog golotinje, stavi na kraj reda… Pa neka poslije svojima objašnjavaju zašto. Možemo ih smjestiti i u posebnu klupu”, nastavlja Glogović s prijedlozima.

Dodaje i da crkva nije protiv ljudskog tijela: “Mi smo protiv ovog institucionaliziranja golotinje, protiv stvaranja tradicije da je golo dobro i lijepo, a skriveno ružno i zastarjelo. Ne trebaju naše kume i krizmanice nositi feredžu, biti pokrivene od glave do pete. Ali treba biti jasno da je crkva mjesto molitve i bogoštovlja, a ne cirkus.”

Pročitajte više