"Prometej" ima znanstvenu osnovu: Jesu li izvanzemaljci ostavili svoju poruku u našim genima?

Foto: Shutterstock

ODGOVOR na pitanje jesmo li sami u svemiru mogao bi nam se nalaziti ispred nosa ili, točnije, unutar svake stanice našeg tijela.

Nose li naši geni inteligentno dizajniran "pečat proizvođača” u sebi, ispisan eonima ranije na nekom drugom mjestu naše galaksije kao u filmu "Prometej"? Taj "potpis umjetnika” bi mogao biti neizbrisiv pečat nadmoćne izvanzemaljske civilizacije koja je nastala milijunima ili milijardama godina prije nas, tvrdi Discovery News.

 

Nova teorija nastanka života

Vladimir I. Ščerbak s Nacionalnog sveučilišta al-Faravi u Kazahstanu i Maksim A. Makukov s Astrofizičkog instituta Fesenkov, iznjeli su u svom radu teoriju da je inteligentni signal ugrađen u naš genetski kod i da je riječ o matematičkoj i semantičkoj poruci koju Darwin ne spominje u teoriji evolucije.

"Kada se jednom ugradi, šifra bi mogla biti zauvijek nepromijenjena, zapravo bi to mogla biti najdugotrajnija poznata konstrukcija. Ona predstavlja izvanredno pouzdano skladište za inteligentni potpis. Jednom kada je genom prikladno upisan, potpis će ostati zamrznut u stanici, prenosit će se kroz njen podmladak i samim time biti neuništiv u vremenu i prostoru”, tvrde znanstvenici.

Također pružaju detaljnu analizu o tomu kako ljudski genom sadrži određenost u mapiranju između nukleotida DNK i aminokiselina što ih je dovelo do zapanjujućeg zaključka: tvrde da je genetski kod "izumljen izvan Sunčeva sustava prije nekoliko milijardi godina”.

 

Tko je sve započeo?

Ova izjava podržava teoriju "panspermia” koja tvrdi da život postoji širom svemira i da može biti prenošen s jedne na drugu lokaciju, drugim riječima, da je svuda usađen. Njihova teorija se slaže s teorijom "inteligentnog dizajna" koja tvrdi kako je život na Zemlji previše kompleksan te da mora postojati neka "viša sila" koja ga je stvorila.

 

S druge strane, inteligentni dizajn je dosad bio vrlo dobro "zapakiran" u biblijski kreacionizam, kojeg u Americi kršćanske grupe pokušavaju ugurati u škole kao alternativu znanstvenom učenju.

 

U svakom slučaju, ostaje jedno pitanje: "Ako naš genetski kod i jest otisak prsta nekog izvanzemaljskog bića, tko je stvorio to biće?", piše Discovery.

Pročitajte više