Prvi potpuno samovozeći automobili dolaze 2017.

Foto: Getty Images

ŠVEDSKA automobilska kompanija Volvo objavila je kako će 2017. na tržište izbaciti liniju prvih samovozećih automobila na svijetu, javlja Yahoo.

Automobili koji voze sami su dosad bili više znanstvena fantastika nego stvarnost, ne samo zbog softverskih već i pravnih ograničenja. Primjerice rezultati svih testiranja sličnih vozila koji su dosad izvedeni u SAD-u više su ličili na poboljšani tempomat nego na nešto što bi ljudima stvarno moglo promijeniti živote.

Što nije uspjelo Amerikancima pošlo je za rukom Šveđanima. Tijekom 2017. ulicama Göteborga kružit će automobili čiji će vlasnici unutra čitati novine i ispijati kavu bez da trebaju gledati na cestu. Volvo je za ovaj opsežni test u kojem će sudjelovati fizičke osobe koje kupe automobil uspio ishodovati dozvolu Göteborških vlasti.

Automobili su opremljeni s 28 kamera, senzora i lasera. Svi oni su trajno povezani sa 3D mapom visoke definicije, rafiniranim GPS senzorima i lokalnim uredom kontrole prometa koji će automobil upozoravati na prometne zastoje u blizini i upozoravati vozače da sami preuzmu kontrolu nad vozilom ako bude potrebno. Svi sistemi navodno imaju sigurnosni backup mod za slučaj da nešto krene po zlu.

"Prilično je lako napraviti auto koji vozi sam. Ali, ako želite napraviti pravi korak naprijed u stvarnom svijetu morate proizvesti kompletni sistem koji će biti siguran, dovoljno robustan i to po prihvatljivoj cijeni za kupce." rekao je Erik Coelingh, tehnički specijalist u Volvu.

Volvo smatra kako su samovozeći automobili logičan korak naprijed u autoindustriji. Ipak, većina proizvođača automobila drži kako ćemo na proizvodnju takvih vozila pričekati barem do 2020. - 2025., kako zbog zakonskih ograničenja tako i zbog tehničkih nedostataka.

 

Pročitajte više