Prvo "Call Of Duty" pa onda vozački ispit: Nasilne video igre dobre su za mozak

RODITELJI provode mnogo vremena brinući o štetnosti računalnih igara na mlade mozgove njihovih potomaka, ali možda ipak nije sve tako crno.

Novo istraživanje pokazalo je da igranje nasilnih igara poput "Call Of Duty" ustvari trenira mozak. U vrlo kratkom vremenu igre tog tipa mogu značajno popraviti  razinu "vizualne pažnje" koja je od ključne važnosti u nekim dnevnim aktivnostima poput primjerice vožnje. Za razliku od povoljnog učinka igara u kojima se traži i ubija protivnike, "igre-slagalice", poput Angry Birdsa, nemaju apsolutno nikakav učinak na mozak u ovom kontekstu, javlja Daily Mail.

Istraživanje Sveučilišta u Torontu obavilo je ispitivanje na 25 ljudi koji prije nisu igrali nikakvu vrstu video igara. 16 ispitanika igralo je igre u kojima se puca dok je ostalih devet igralo igre-slagalice.

Profesor Ian Spence izjavio je: "Brojna su istraživanja pokazala, a tako i ovo naše, da aktivne video igre mogu povisiti selektivnu vizualnu pažnju, primjerice, da se brže i učinkovitije otkrije meta na nepreglednoj pozadini. Ali mi smo prvi detektirali da je aktivnost mozga direktno vezana uz video igre. Dobra vizualna pažnja bitna je u dnevnim radnjama poput vožnje automobilom, praćenja promjena na monitorima ili čak običnom izbjegavanju prepreka na svakodnevnim pješačkim rutama".

Pročitajte više