Psihopat koji to ipak nije postao: Profesor doznao da ima mozak poremećenog kriminalca

Foto: Facebook

NAGRAĐIVANI neuroznanstvenik James Fallon proučavao je nalaze pretraga mozga psihopata kad ga je šokiralo nevjerojatno otkriće.

Dosadašnjih je 58 godina živio u uvjerenju da je normalan oženjeni muškarac, otac troje djece koji se po ničemu posebnom ne izdvaja iz mnoštva. No, ovaj profesor sa Sveučilišta u Kaliforniji 2005. godine došao je do saznanja koje ga je natjeralo da ponovno preispita svoj identitet.

Radio je na projektu proučavanja mozgova serijskih ubojica te ih je uspoređivao s onima shizofreničara, pacijenata koji boluju od kronične depresije i normalnih ljudi.

Istovremeno je sudjelovao u jednom istraživanju Alzheimerove bolesti zbog kojeg je i njegov mozak skeniran. Dok je pregledavao te snimke, naišao je na jednu koja pokazuje očite znakove koji ukazuju na psihopata; aktivnost mozga u predjelima za empatiju, moral i samokontrolu bila je izuzetno mala, baš kao u mozgovima kriminalaca.

Taj ga je nalaz odmah iznimno zainteresirao stoga je isti tren provjerio o čijem se mozgu radi. Tada je uslijedio šok - nalaz koji je držao u rukama bila je snimka baš njegovog mozga.

Umjesto da o tome šuti i zadrži tajnu za sebe, Fallon je tu priču predstavio javnosti te napisao knjigu "The Psychopath Inside" u kojoj objašnjava kako sretno oženjen otac troje djece može biti psihopat s jednakim genetskim svojstvima kakva posjeduju serijski ubojice.

Fallon se također podvrgnuo i brojnim ispitivanjima i pretragama koje su pokazale da posjeduje nezanemarive predispozicije za agresivno i nasilno ponašanje te nizak stupanj empatije. Ono što ga ipak razlikuje od poznatih psihopata poput Charlesa Mansona ili Teda Bundyja jest činjenica da, iako mu empatija nije jača strana, on ne slijedi svoje agresivne porive.



Rođak je najmanje sedam ubojica

Tu iznenađenja za profesora Fallona ne prestaju. Pozabavio se i svojim obiteljskim stablom te naišao na još jedan obeshrabrujuć podatak; 58-godišnjak je daleki rođak barem sedam poznatih ubojica.

Fallon je tako potomak Thomasa Cornella koji je obješen 1673. zbog ubojstva vlastite majke, u srodstvu je i s Lizzie Borden koja je ipak oslobođena optužbe da je 1892. sjekirom zatukla svog oca i maćehu.

Teško je odrediti što čovjeka čini psihopatom jer simptomi mogu varirati do neprepoznatljivosti. "Moj je natjecateljski duh nepodnošljiv. Ne želim svojim unucima pustiti da me pobjede u običnim igrama. U biti sam šupak koji namjerno radi stvari koje raspizde sve oko mene", priznao je Fallon. "Ipak, nisam agresivan u pravom smislu riječi. Radije nekoga pobijem u raspravi nego u tučnjavi".

Izbjegao psihopatske nagone zbog roditeljske ljubavi i bezbrižnog djetinjstva

On vjeruje da je bezuvjetna ljubav koju je dobivao od svojih roditelja razlog zašto ga psihopatske sklonosti nisu preuzele. Njegova je majka imala nekoliko spontanih pobačaja prije no što je on došao na svijet, stoga je bio voljeno i jedva dočekano dijete. "Imao sam prekrasno djetinjstvo, nikad nisam bio zlostavljan. Nitko mi nikad nije učinio tako veliko zlo da bi me pretvorio u ubojicu", pojasnio je svoja razmišljanja sveučilišni profesor.

U svjetlu tih neugodnih otkrića, Fallon svjesno mijenja svoje ponašanje te se više trudi obraćati pozornost na osjećaje ljudi oko sebe, što mu inače ne dolazi prirodno, piše Daily Mail.

Pročitajte više