Razlike u mozgovima: U čemu su bolje žene, a u čemu muškarci?

Foto: PONAS

ŽENE to znaju već generacijama, a njihove pretpostavke napokon je potvrdila i znanost. Naime, znanstvenici su otkrili da je ženski mozak bolje prilagođen obavljanju više zadataka odjednom (tzv. "multitasking").

Muški mozak je pak bolji kod koncentracije na pojedini, kompleksniji zadatak, neovisno o tome radilo se o čitanju zemljovida ili kuhanju.

Znanstvenici su u istraživanju, objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences, ispitali mozgove 949 mladih muškaraca i žena u najvećem istraživanju ovog tipa. Koristeći magnetsku rezonanciju, mapirali su povezanost različitih dijelova mozga.

Muški mozak

Istraživanje je pokazalo da žene imaju daleko bolju povezanost lijeve i desne strane mozga dok je kod muškaraca izraženija aktivnost u pojedinim dijelovima, naročito malom mozgu koji kontrolira motoričke sposobnosti. 

Muškarci također imaju bolju povezanost prednjeg i stražnjeg dijela mozga što im omogućuje da brže percipiraju informacije i upotrijebe ih prilikom izvršavanja kompleksnih zadataka. To znači da su muškarci bolji u, primjerice, učenju plivanja ili parkiranju.

"Istraživanje je pokazalo da će žene, dobiju li zadatak koji uključuje logičko i intuitivno razmišljanje, posao odraditi bolje", rekla je voditeljica istraživanja, dr. Ragini Verma i dodala: "No, dobijete li zadatak koji morate odraditi odmah, muškarci će biti bolji".

Verma dodaje i kako razlike postaju izražene tek nakon puberteta.

Pročitajte više