Razlozi koji bi vas mogli potaknuti na prestanak pušenja (a nemaju veze sa zdravljem pluća)

Foto: Gulliver Image/Getty Images

SVAKE godine 31. svibnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan nepušenja odnosno World No Tobacco Day (WNTD).

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je obilježavanje 1987. godine kako bi se unutar ta 24 sata skrenula pozornost na opasnosti konzumacije duhana, a mi smo vam u to ime odlučili prenijeti niz razloga za prestanak pušenja koje je na jednom mjestu sakupio Huffington Post, a niti jedan od njih nema veze sa zdravljem pluća ili dugovječnosti. Provjerite mogu li vas natjerati da se ostavite te nepotrebne ovisnosti.

Bit ćete manje razdražljivi

Iako pušači vjeruju da im cigareta pomaže smiriti živce, istraživanje provedeno početkom ove godine pokazalo je da će vas prestanak pušenja na duge staze učiniti manje razdražljivima.

Vaša će vam usta biti zahvalna


Prestanak pušenja trebao bi dramatično smanjiti i vaše probleme u ustima, kao što su karijesi ili bolesti desni, pa čak i puno ozbiljnije bolesti kao što je primjerice rak usne šupljine.

Poboljšat će vam se seksualni život

Ovaj bi vas razlog mogao posebno zainteresirati: istraživanja su pokazala da postoji veza između pušenja i smanjenja seksualne želje kod oba spola. U istraživanju objavljenom 2008. godine u Journal of Sexual Medicine stoji da nikotin može utjecati na razinu seksualnog uzbuđenja čak i kod nepušača. Osim toga, istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da su muškarci koji su se ostavili pušenja do maksimalne erekcije bili u stanju doći čak pet puta brže nego pušači.

Spasit ćete i svoju kožu

Pušenje utječe na boju kože i njenu opuštenost te, naravno, uzrokuje brže pojavljivanje bora oko ustiju.

Popravit će vam se raspoloženje

Istraživači na Sveučilištu Brown otkrili su da je jedan od najsretnijih trenutaka u životu pušača upravo onaj u kojem se rješavaju ovisnosti, pa čak i ako bi se kasnije ipak vratili pušenju. "Promatrani su ljudi koji nisu zauvijek prestali pušiti. I njihova su raspoloženja na kontrolama bila najbolja u trenucima apstinencije. Kad bi se vratili pušenju ponovo bi se 'smrknuli'", stajalo je u njihovu priopćenju.

Više ćete uživati u hrani

Ako ne volite bezukusnu hranu - nemojte pušiti. Istraživanje 2009. godine pokazalo je da postoji veza između pušenja i "manjeg broja i veličine" okusnih pupoljaka.

Lakše ćete podnositi prehlade


Blagi simptomi prehlada nepušača kod pušača najčešće poprime "ozbiljniji" oblik, pokazalo je istraživanje provedeno na Yaleu 2008. godine, a sve zbog oslabljenog imunološkog sustava.

I na kraju ne zaboravite, iako vam sigurno ne treba posebno napominjati: uštedjet ćete novac.

Pročitajte više