Revolucionarno otkriće: U Argentini pronađeni ostaci najvećeg dinosaura na svijetu

Screenshot: YouTube

ARHEOLOŠKA iskapanja blizu mjesta La Flecha u Argentini rezultirala su nevjerojatnim otkrićem.

Znanstvenici su pronašli više od 200 kostiju koje potječu od sedam dinosaura. Nisu pronašli glavu, dijelove vrata i repa, ali i bez toga će od pronađenih kostiju uspjeti složiti kostur najvećeg dinosaura na svijetu.

Ovom divovskom biću koje je bilo visoko skoro kao zgrada od sedam katova dali su prikladno ime - Div.

Procjenjuje se da je Div bio visok dvadeset metara, dugačak 40 metara i težak 77 tona, kao 14 afričkih slonova. Potječe iz obitelji dinosaura poznatih kao titanosauri koji su živjeli prije 95 milijuna godina, piše Independent.

Ovo revolucionarno otkriće moglo bi promijeniti naše razumijevanje najvećih životinja koje su ikada hodale Zemljom.

Titulu najvećeg dinosaura ikad pronađenog trenutno drži Argentinosaur, također dinosaur iz porodice titanosaura, za kojeg se pretpostavlja da je težio 70 tona. Iako neki znanstvenici smatraju da dinosauri mogu dosegnuti težinu od 220 tona, te procjene naišle su na kritiku jer su bazirane na malom broju ostataka.

Istraživači u Patagoniji dalje traže glavu i ostale kosti Diva.


"Ovo je važno otkriće jer smo do sada znali za postojanje gigantskih dinosaura, ali to je bilo poznato na temelju samo nekoliko kostiju. Ovo istraživanje je potrebno kako bismo utvrdili jesu li mogli trčati, stajati na stražnjim nogama kako bi dohvatili listove na vrhovima drveća. Sve su to pitanja i odgovori koji nam pomažu da shvatimo ove životinje kao biološke žive organizme", rekao je Diego Pol, jedan od znanstvenika koji vode iskapanje.

Na ostatke kostiju prvi je naišao jedan farmer prije nekoliko godina. Pretpostavlja se da je sedam dinosaura nađeno na istom mjestu zato što se tu nalazio zadnji izvor vode tijekom suše.

Znanstvenici studiju o ovom otkriću namjeravaju objaviti kroz nekoliko mjeseci.

 

 

Pročitajte više