Rješenje za krizna vremena: Žive bez novca, hrane se iz kontejnera i sretni su

Screenshot: YouTube

RAFAEL FELLMER (29) i njegova obitelj možda su pronašli idealan način da se nose s neimaštinom u kriznim vremenima, a njihov bi se život u najmanju ruku mogao nazvati skromnim.

Naime, oni su otkrili kako živjeti, a da vam pritom ne treba novac ili preciznije, jako malo novca. Hranu traže u kontejnerima supermarketa u kojima se prodaje organska hrana, račune plaćaju tako što u zgradi u kojoj žive rade razne vrste poslova, a sve što im je potrebno dobivaju razmjenom. Ipak, nemoguće je u potpunosti funkcionirati bez novca, ali koriste ga samo onda kada nemaju drugih načina.

Nisu prisiljeni tako živjeti

Međutim, ono što u ovoj priči začuđuje jest to da Rafael Fellmer nije prisiljen ovako živjeti. Dolazi iz jedne bogate njemačke obitelji. Njegov je otac uspješni arhitekt, a majka je terapeut. On je pak diplomirao na sveučilištu u Haagu i mogao je raditi dobro plaćen posao. Međutim, Fellmer je prije nekoliko godina shvatio da na svijetu postoje mnogo važnije stvari od novca. Vremenom je sustavno smanjivao svoje troškove radeći samo ono što nije zahtijevalo trošenje novca.


Njegov je "put bez novca" započeo prije dvije godine, kada je pozvan na vjenčanje svog prijatelja u Meksiko. On i još nekoliko njegovih prijatelja odlučili su otputovati bez troškova, a svoje su putne troškove (brodovima, autobusima i kamionima) platili čišćenjem i kuhanjem. To ga je iskustvo promijenilo i odlučio se na ovaj korak, a u međuvremenu je upoznao suprugu Nieve.

Zarobljeni u svijetu novca


Stanarinu u zgradi u kojoj njih dvoje trenutno žive plaćaju kuhanjem hrane, čišćenjem, održavanjem računala i sličnim poslovima. Obitelj živi u Kleinmachnowu, u blizini Berlina.

Međutim, iznimke postoje. Računi za struju i vodu svedeni su na minimum, ali ipak postoje, jer s državom nema pregovaranja. Druga su iznimka liječnički pregledi.

"Mi nismo savršeni. Jednostavno smo zarobljeni u svijetu novca, iako to nismo željeli", rekao je Fellmer i dodao da su, unatoč svemu, sretni.

Pročitajte više