Rokeri je nisu voljeli: Deset izuzetno ljutitih pjesama posvećenih Margaret Thatcher

Foto: Shutterstock

DANAS je, u 88. godini preminula bivša britanska premijerka Margaret Thatcher koja je tu funkciju obnašala od 1979.-1990. I dok Željeznu Lady mnogi političari nazivaju "šampionkom slobode" i o njoj govore pozitivno, na glazbenoj sceni premijerka nije uživala popularnost.

Štoviše, Margaret Thatcher mnogim se rokerima našla "na nišanu", dok su neki njenu smrt slavili i godinama ranije.

Razlog njene nepopularnosti među mlađom populacijom svakako je konzervativna politika, a budući da se njen boravak na mjestu premijerke poklopio s buđenjem punk pokreta u Velikoj Britaniji, tadašnji su rokeri žestoko kritizirali njene političke poteze.

Nezadovoljstvo Engleskom Margaret Thatcher postala je tema mnogih pjesama, a glazbenici su se bavili svime od visoke nezaposlenosti pa sve do Falklandskog rata. Lista se pojavila na Buzzfeedu, a mi vam prenosimo neke od najzanimljivijih primjeraka glazbenog bunta protiv britanske premijerke.

1. The English Beat, "Stand Down Margaret" (1980)

Britanske ska legende The English Beat među prvima su se kritično osvrnule na njenu vladavinu i osudile Margaret Thatcher na albumu "I Just Can't Stop It".




2. The Specials, "Ghost Town" (1981)

Još jedan ska klasik o Margaret Thatcher dolazi od poznate grupe The Specials koja je u svojoj "Ghost Town" progovorila o gradovima koji se pretvaraju u gradove duhova, nezaposlenosti i nasilju, a pojavila se baš u vrijeme nereda u mnogim britanskim gradovima.



3. Newtown Neurotics, "Kick Out The Tories" (1982)

Iako je riječ o prilično zanemarenom trećem singlu engleskog punk rock benda, mnogi su ga se sjetili baš na današnji dan zbog prilično jasne poruke usmjerene protiv premijerke. Bend i inače poznat po pjesmama koje se bave političkim temama, ovog se puta pozabavio problemima radničke klase u Engleskoj pod vladavinom Željezne Lady.



4. Pink Floyd, "The Fletcher Memorial Home" (1983)

Riječ je o pjesmi Rogera Watersa koja se pojavila na albumu "The Final Cut". Iako se samo jednim dijelom bavi britanskom premijerkom, Waters je odlučio kritizirati sve svjetske vođe nakon Drugog svjetskog rata. Margaret Thatcher tako se našla u društvo Ronalda Reagana, Leonida Brežnjeva, Josepha McCarthyja i Richarda Nixona. Waters ih naziva "velikom djecom" i "neizlječivim tiranima" koje u pjesmi skuplja u veliki dom za umirovljenike.



5. The Varukers, "Thatcher's Fortress" (1984)

Brzi i žestoki, britanski hardcore punk band u još jednoj anarhističkoj punk himni odlučio se obračunati i s britanskom premijerkom.



6. The Larks, "Maggie Maggie Maggie (Out Out Out) (1985)

Poruka punk banda The Larks prilično je jasna. "Maggie Maggie Maggie (Out Out Out)" inspirirana je protestnom pjesmom britanskih rudara "Maggie Out", a pojavila se na njihovom albumu "Here We Go".



7. Crass, "How Does It Feel?" (1986)

Legende punka Crass poznate su po neprestanoj kritici režima Margaret Thatcher, a pjesma s albuma "Best Before 1984" je jedan od najočitijih primjera. Riječi "kako se osjećate kao majka tisuće mrtvih" govore dovoljno.




8. Morrissey, "Margaret on the Guillotine" (1988)

Nije tajna da Morrissey nije tih kada se radi o kritici britanskog društva (ili kraljevske obitelji), a već se na svom prvom albumu "Viva Hate" odlučio obračunati s premijerkom tako što je pozivao na smaknuće i tražio njenu smrt. Naravno, njegova je poruka potaknula britansku policiju da pokrene istragu i provjeri koliko je pjevač ozbiljan.




9. Elvis Costello, "Tramp The Dirt Down" (1989)

Elvis Costello u ovoj je laganoj pjesmi maštao o tome kako gazi grob britanske premijerke. Pjesma se našla na njegovom albumu "Spike" i brzo naišla na oštru kritiku onih koji su smatrali da je pretjerao.


10. Sinead O' Connor, "Black Boys on Mopeds" (1990)

Odličan album Sinead O'Connor "I Do Not Want What I Haven't Got" izrodio je mnoge hitove, a jedan od njih bio je i "Black Boys on Mopeds" gdje pjevačica na samom početku spominje premijerku i nastavlja pjesmu posvećenu Colinu Roachu, 21-godišnjem mladiću kojeg je 1983. usmrtila policija i pokušala zataškati ubojstvo. Ipak, pjesma je inspirirana i slučajem Nicholasa Bramblea, još jednog mladića čiju je smrt skrivila britanska policija i na kraju je opisala kao "nesretan slučaj". Bilo kako bilo, Sinead O'Connor odlučila je vlasti optužiti za rasizam.

Pročitajte više