Sigurnost u prometu: Fordovi budućnosti znat će procijeniti razinu stresa vozača

SVAKI SE VOZAČ barem jednom našao u situaciji da se netko u prometu "ubaci" ispred njega, što kod najvećeg broja ljudi uzrokuje ubrzanje pulsa i stres popraćen gestikulacijama i povicima, najčešće lascivnog sadržaja.

No, dobre vijesti za sve vozače ovih su dana stigle iz Forda. Kako prenosi Gizmodo, Ford je razvio anti-stresni sustav koji u trenutku dekoncentracije vozača gasi sve popratne sadržaje, poput glazbe ili zvuka telefonskog poziva, kako bi se što učinkovitije izbjegao potencijalni udes. Sustav nadgleda vozačevu tjelesnu temperaturu i rad srca putem senzora ugrađenih u volan. S druge strane, sigurnosni pojas opremljen je monitorom za nadgledanje brzine udisaja, što sve zajedno daje dobru sliku stanja u kojem se vozač nalazi.

"Tehnologija u modernim automobilima nevjerojatno je napredovala. Postoje radari i senzorska tehnologija za sprečavanje sudara, sve ono što bi se moglo nazvati "šestim čulom vozača". Mi želimo dodatno produbiti to "šesto čulo" i to kroz nadgledanje vitalnosti vozača. Sljedeći korak je ugraditi tu tehnologiju u naše automobile i vozačima pružiti osjećaj vožnje kakav zaslužuju", naglasio je Jeff Greenberg iz Forda.

Pročitajte više