Sjeverna Koreja prijeti SAD-u: Želimo zajedničku istragu o Sonyju ili će uslijediti "ozbiljne posljedice"

Foto: Shutterstock

SJEVERNA KOREJA objavila je u subotu da su američke optužbe o umiješanosti u hakerski napad na Sony "neutemeljene klevete" i da želi zajedničku istragu sa SAD-om o tome incidentu.
 
Neimenovani glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da će uslijediti "ozbiljne posljedice" ako Washington ne pristane na zajedničku istragu i nastavi optuživati Pyongyang, prenosi službena novinska agencija KCNA.
 
Američki predsjednik Barack Obama u petak je najavio da će SAD odgovoriti Sjevernoj Koreji koju optužuje za veliki informatički napad na filmski studio Sony krajem studenoga.
 
"Prouzročili su veliku štetu i mi ćemo na to odgovoriti. Naš odgovor će biti srazmjeran (njihovom napadu), a dogodit će se onda i ondje gdje mi to izaberemo", rekao je američki predsjednik na tradicionalnoj konferenciji za novinare za kraj godine u Bijeloj kući.
 
Također je napomenuo da je Pyongyang sam izveo napad. Sjeverna Koreja odbacila je svaku umiješanost u taj incident.
 
Tehnološki div Sony pretrpio je najteži korporativni napad koji je dospio u medije. Sonyju su ukradene ogromne količine podataka, osobni podaci za približno 6000 zaposlenika, neki od iščekivanih filmova i podaci o plaćama direktora.
 
Inače, iz Sonyja su poručili da Obama u svojim izjavama "ne govori istinu".

Pročitajte više