Slijepi muškarac i njegov prijatelj bez ruku zasadili tisuće stabala

Screenshot: YouTube

ČAK 10.000 stabala u deset godina zasadili su slijepi Jia Haixa i njegov prijatelj Jia Wenqi, koji nema ruke. Haixa je izgubio vid na lijevom oku, jer je rođen sa zamućenom lećom, a nakon nesreće na radu izgubio je i vid na desnom oku. Njegov prijatelj ostao je bez ruku u nesreći, koju je doživio kad je imao samo tri godine. Upoznali su se 2001. godine, a obojica nisu uspijevalapronaći posao.

"Moj sin je jednog dana došao kući i rekao da je osjetio miris naranče dok ju je drugo dijete gulilo. Osjećao se kao da ju je on pojeo, a meni je bilo žao što mu nisam mogao kupiti naranču. To me potaknulo da živim dalje. Morao sam živjeti dalje zbog sina i morao sam pronaći posao", ispričao je Haixa.

"To mi daje smisao u životu"

Prijatelji su odlučili zarađivati za život sadeći stabla. Iznajmili su veliko područje uz rijeku u provinciji Hebei, a vlasti im zbog siromaštva nisu naplatile najam.

Svakog dana odlaze od kuće u sedam sati, a Wenqi nosi preko rijeke slijepog prijatelja. Ručno prikupljaju reznice, jer nemaju novca za mladice. To čini Haixa, dok ga Wenqi navodi, a potom u zemlji kopa rupu. Wenqi nogama zalijeva biljke, piše Daily Mail.

Oko 10.000 stabala zasadio je i slijepi Kinez Qu Zhengmao, a njega svakog dana do farme na kojoj sade stabla vodi supruga. Od njihove kuće do farme treba im 45 minuta pješice.

Lokalne vlasti potaknule su mještane na sadnju stabala, a Qu kaže kako mu to daje smisao u životu.

"Prije sam sjedio kod kuće, a sad imam svrhu u životu", rekao je. 

Pročitajte više