Što je 420, kako je nastao i treba li postati državni praznik?

Foto: Press/Reddit/High Times/Sroalf/Wikipedia

KONZUMENTI marihuane vrlo dobro znaju da je 20. travnja njihov dan jer radi se o datumu kojeg Ameri nazivaju "Weed Day" ili puno češće, samo "420".

No, kako je dan uopće nastao i odakle naziv "420"?

Kad su pitanje postavili Warrenu Haynesu, gitaristu Allman Brothersa tijekom turneje s Grateful Deadom, on je rekao: "Ne znam odakle zapravo dolazi naziv. Poznati su mi mitovi i glasine. Ne znam ni kad sam ga prvi put čuo. Mislim da je to policijska šifra za pušenje trave".

Cijela priča

I zaista, mnogi su za "420" čuli, ali ne znaju cijelu priču.

Iako postoji nekoliko verzija (420 vrsta marihuane u Kaliforniji, broj aktivnih kemikalija u marihuani, vrijeme za čaj u Nizozemskoj), što i nije posebno iznenađenje ako u obzir uzmemo da pamćenje prosječnog konzumenta i nije nešto na što bismo se trebali oslanjati, sve ipak ima veze sa skupinom Grateful Dead.

Naime, tijekom božićnih praznika 1990. u Oaklandu, Steven Bloom tumarao je parkiralištem na kojem su se prije početka koncerta Grateful Deada okupljali hipici, a jedan od njih dao mu je flajer na kojem je pisalo: "Okupit ćemo se u 4 i 20 poslijepodne, 20. 4. za malo 420-anja u Marin Countryju".

Bloom, tada reporter časopisa High Times, CelebStoner.coma i jedan od autora knjige "Pot Culture", nikad ranije nije čuo za 420.

Policijska šifra?

Međutim, na flajeru je pisalo i sve što je trebao znati o ovom izrazu: "420 je počeo negdje u San Rafaelu u Kaliforniji kasnih sedamdesetih. Počelo je kao policijska šifra za pušenje marihuane, a kad su lokalni pušači čuli za izraz, počeli su ga koristiti".

Ipak, to nije cijela priča. 420 nema veze s policijskom šifrom (policija spomenutu šifru nikada nije koristila), ali ima sa San Rafaelom gdje je skupina od pet srednjoškolaca koji su se nazivali Waldos (wall - zid, a radi se o zidiću pored srednje škole na kojem su najčešće provodili vrijeme) skovala ovaj naziv. Svakog bi se dana u 16 sati i 20 minuta našli pored kipa Louisa Pasteura kako bi zapalili, a nakon što su ih nekoliko puta zamalo uhvatili, prvotnu šifru "4:20 Louis" skratili su na "4:20".

Naravno, Waldosi nikad nisu mislili da će pušači diljem svijeta obilježavati 20. travnja i čak ga pokušati pretvoriti u nacionalni praznik, ali Steven Hager iz High Timesa prenio je njihovu priču koja se otela kontroli i s vremenom postala jedina prihvaćena verzija. 

Globalni fenomen

No, kako je priča petorice stonera postala globalni fenomen?

Ponovno se vraćamo na skupinu Grateful Dead.

Patrick Reddix, brat Davea Reddixa, jednog od Waldosa, ispričao je priču o njihovom okupljanju Philu Leshu, basistu grupe koji je "420" počeo koristiti svaki put kada bi se napušavali, a odatle se izraz proširio čitavom zajednicom, a nakon članka u High Timesu stvari su postale globalne.

Iako mnogi imaju svoje verzije, najraniji zabilježeni slučaj korištenja ovog naziva može se pronaći u srednjoškolskom listu iz San Rafaela gdje je jedan maturant svojim kolegama kratko i jasno poručio: "4-20".

U svakom slučaju, "420" danas ima niz značenja, okupljanja su ponekad čisto "rekreativna", a ponekad imaju i političku pozadinu i element socijalnog angažmana pa se uz uživanje kanabisa zahtijeva legalizacija ili dekriminalizacija marihuane. 

Pročitajte više