Što moraš trpjeti u običnoj šetnji gradom kad si zgodna žena

Screenshot: YouTube

HOLLABACK, neprofitna organizacija pokrenuta kako bi se spriječilo maltretiranje na ulicama, objavila je video koji prikazuje što žene trpe prilikom obične šetnje New Yorkom.

Rob Bliss, koji je napravio video nazvan "10 sati hodanja New Yorkom ako si žena", kazao je: "Imam osjećaj da nitko nikad nije prikazao kako zapravo izgleda maltretiranje na ulicama. Nikad nismo imali priliku iz perspektive treće osobe pogledati što se stvarno događa u takvim situacijama".

Njegova je namjera bila ponuditi "nepristran pogled" na ono što mnoge žene doživljavaju na dnevnoj bazi: "Bez poruka. Bez osuđivanja. Odlučili smo samo dati ljudima da vide kako to izgleda", dodao je.

Za vrijeme snimanja Bliss je zakačio kameru na svoja leđa i hodao nekoliko metara ispred Shoshane Roberts, djevojke koja je u 10 sati "prikupila" više od 100 komentara na svoj račun i to odjevena u obične hlače i majicu: "Namjerno je imala to na sebi. Željeli smo izbjeći komentare da je bilo čime privlačila pažnju, pogotovo odjećom. A da je nosila nešto izazovnije, tipovi bi vjerojatno bili još glasniji i naporniji".

Komentari upućeni Shoshani varirali su od povika "ljepotice" i "seksi" do agresivnih primjedbi, a usto je nekoliko muškaraca hodalo uz nju duže vrijeme. Jedan je čak u tišini pored nje koračao punih pet minuta. "Nije da nisam znao što mogu očekivati, na kraju, i ja sam muškarac. Ali bio sam iznenađen količinom interakcije, od čega su neki stvarno bili agresivni. To me šokiralo i prilično mi se zgadilo. Osjetio sam nešto što nikad prije nisam, gotovo kao da sam na njezinom mjestu. Nisam to sve skupa iskusio osobno, ali bio sam tako blizu", kazao je Bliss.

S druge strane, Roberts je izjavila: "Maltretiraju me kad se smijem i kad se ne smijem. Bijelci, crnci, Latinosi. Ne prođe dan da ovo ne iskusim".

Ovaj video trebao bi poslužiti kao upozorenje za ono što se događa, poručio je Bliss i napomenuo da se ovaj oblik uličnog zlostavljanja događa svima, ženama, crncima, članovima LGBT zajednice, mladim ljudima.

Pročitajte više