Stručnjaci otkrivaju tajni svijet (još jedne) van Goghove slike

Foto: Wikipedia

STRUČNJACI za van Goghova djela iznijeli su novu pretpostavku, a vezano za njegovu sliku, "Cafe Terrace At Night" ("Terasa kavane u noći"), inače ulje na platnu, nastalu 1888., na kojoj se, kako navode, vrlo vjerojatno zapravo skriva njegova verzija "Posljednje večere". Do toga su zaključka, kako prenosi Huffington Post, došli na temelju činjenice da se na slici nalazi 12 osoba, od kojih jedan "nestaje u sjeni", a među kojima dominira lik duge kose, što je jasna asocijacija na Isusa i njegovih 12 apostola.
 
 
Motivi na slici dosad su smatrani slučajnim, a prikazane figure anonimnim, međutim, pogled iz drugačije perspektive sugerira da je van Gogh možda ipak imao razrađenu priču koja je inspirirala ovo djelo, i to onu religiozne prirode.
 
Aluzija na religiju, smatraju stručnjaci, nije nimalo čudna jer je van Goghova obitelj bila religiozna, međutim, religijski utjecaj na njegovim se umjetničkim djelima nije manifestirao u klasičnom smislu, što odgovara pristupu koji je slavni slikar imao i u drugim djelima.
 
Zbog svega navedenoga, stručnjaci su prilično sigurni da se na slici "Cafe Terrace At Night" "skriva", na van Goghu svojstven način, da Vincijeva "Posljednja večera". Inače, slika o kojoj je riječ nema van Goghov potpis, no utvrđeno je da je on autor na temelju pisama i dokumenata u kojima je on sam spominje i detaljno opisuje.
 
Slika se trenutno nalazi u muzeju Kröller-Müller u Otterlou u Nizozemskoj, a poznata je još i pod imenom "The Cafe Terrace on the Place du Forum" što se odnosi na stvarnu lokaciju u francuskom Arlesu, koja je van Goghu bila inspiracija. 

 

Pročitajte više