Svećenici u Poljskoj pokrenuli časopis o egzorcizmu: Filmski prikazi istjerivanja vraga u potpunosti su točni

S OBZIROM na to da je u Poljskoj u posljednje vrijeme porastao broj slučajeva egzorcizma, svećenici Katoličke crkve udružili su se i odlučili izdati, kako tvrde, prvi svjetski mjesečnik posvećen isključivo istjerivanju vraga i demona iz opsjednutih ljudi.

"Broj potrebnih istjerivanja u posljednjih je 15 godina u Poljskoj narastao s četiri na 120 godišnje", izjavio je svećenik Aleksander Posacki, profesor filozofije i teologije te vodeći demonolog i egzorcist, na predstavljanju časopisa Egzorcysta ovog ponedjeljka u Varšavi.

U jednoj od najkatoličkijih zemalja u svijetu on je porast egzorcističkih intervencija povezao s prelaskom s komunističkog u kapitalističko društvo 1989. godine: "To se dogodilo zbog promjena u sustavu: kapitalizam pruža više mogućnosti za aktivnost okultizma. Proricanje budućnosti čak je legitimna profesija za koju se plaća porez. Ako ljudi mogu od toga zaraditi, naravno da je u pitanju porast slučajeva", izjavio je za AFP.

Također, spomenuo je i "nemoć psihologa i psihijatara" kad su suočeni s ekstremnim ponašanjima za koja konvencionalna medicina nema lijeka: "Opsjednutost dolazi kao posljedica zlog ponašanja. Krađe, ubijanja i drugih grijehova", objasnio je te dodao da se zli duhovi istjeruju uz pomoć molitvi koje je odobrio papa Ivan Pavao II. 1999. godine.

Kolega egzorcist i svećenik Andrzej Grefkowicz pojasnio je da imaju listu čekanja tri mjeseca i dodao: "Imamo pune ruke posla. Pozivamo psihijatre na konzultacije kako bismo izbjegli zamjenjivanje psihičkih poremećaja za opsjednutost".

Prema izjavama obojice svećenika prikazi opsjednutosti demonima i vragom iz filmova u potpunosti su točni: "U pitanju su vriskovi, urlanje, ljutnja, bijes, prijetnje. Levitacija je manje česta, ali pojavljuje se i moramo o tome govoriti - vidio sam to na svoje oči", zaključio je Posacki.

Pročitajte više