Tko je sve žešće fulao: Ovo su najgora tehnološka predviđanja u povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images

TEHNOLOGIJA se razvija nevjerojatnom brzinom već nekoliko desetljeća, što znači da su predviđanja u ovoj industriji gotovo nemoguća.

Što ne znači da se mnogi nisu na njih odvažno odlučili - i pritom apsolutno promašili, piše Telegraph dodajući da su u pitanju veliki stručnjaci u svojim područjima. Pa pogledajmo njihove izjave.

"Mislim da na svijetu postoji tržište za možda pet računala", predsjednik IBM-a Thomas Watson, 1943.

Srećom za IBM, Watsonovo predviđanje bilo je iznimno netočno. Prošle godine tvrtka je zaradila oko 100 milijardi dolara od prodaje hardvera i softvera.

"Predviđam da će internet 1996. doživjeti katastrofalni kolaps", Robert Metcalfe, osnivač 3Coma, 1995.

Metcalfe je obećao da će "pojesti svoje riječi" ako je u krivu. Na konferenciji 1997. stoga je uz pomoć miksera kopiju članka u kojem je to izjavio pretvorio u shake i onda to popio.

"Amerikancima treba telefon, ali nama ne treba. Imamo sasvim dovoljno kurira", Sir William Preece, glavni inženjer britanske pošte u 19. stoljeću.

Doduše, s obzirom na to koliko u posljednje vrijeme rastu cijene telefona, možda će kuriri uskoro ponovo biti jeftiniji.

"Za dvije godine problemi sa spamom bit će riješeni", Bill Gates, 2004.

Gospodin Gates možda više nema problema s neželjenom elektroničkom poštom, ali ostatak svijeta još uvijek vodi tu bitku.

"Svi me uvijek pitaju kad će Apple proizvesti mobilni telefon. Moj je odgovor: 'Vjerojatno nikad'", David Pogue, The New York Times, 2006.

Prvi iPhone na tržištu se pojavio 2007. godine i otad mu prilično dobro ide.

"Televizija neće uspjeti zadržati niti jedno tržište na kojem se pojavi duže od šest mjeseci. Ljudima će jako brzo dosaditi buljenje u kutiju svaku večer", Darryl Zanuck, 20th Century Fox, 1946.

Možda je Zanuck ustvari bio toliko dalekovidan pa je preskočio nekoliko desetljeća i govorio o današnjem vremenu kad televizija zaista polako prestaje ljudima biti zanimljiva. Doduše, trajala je ipak malo više od šest mjeseci...

"Gotovo da ne postoji šansa da komunikacijski svemirski sateliti budu korišteni za bolju uslugu telefonije, televizije i radija unutar SAD-a", T. Craven, povjerenik FCC-a, 1961.

Osim navedenog tu su i Google Maps i satelitska navigacija.

"Apple je već mrtav", Nathan Myhrvold, bivši šef tehnološkog odjela u Microsoftu, 1997.

OK, u nekom trenutku je bilo klimavo, ali Myhrvold nije mogao biti više u krivu.

Pročitajte više