Trideset i pet godina cenzure u 24 epizode: Uskoro ćemo zaviriti u Titovu "Sobu tajni"

Screenshot: YouTube

U PERIODU između 1945. i 1980. nastalo je nekoliko tisuća metara filmske trake na kojoj se nalazi materijal iz perioda vladavine Josipa Broza Tita, a koji, što zbog cenzure, što zbog "nepodobnosti" određenih ličnosti, nikada nije objavljen.

Međutim, srpske Filmske novosti odlučile su upravo taj materijal pretvoriti u svoj novi projekt.

24 epizode

Materijal koji se nalazi u posebnoj sobi koju nazivaju "soba tajni" uskoro će postati dostupan javnosti, a prema riječima direktora Vladimira Tomčića, radi se o dokumentarnom serijalu od 24 epizode koji će u najvećem dijelu činiti upravo cenzurirani sadržaj.

Biti će tu riječi o Milovanu Đilasu, prvom jugoslavenskom komunističkom disidentu koji je preživio, a posebno o Aleksandru Leki Rankoviću, nekadašnjem načelniku OZNE i ministru unutarnjih poslova koji je smijenjen i isključen iz političkog i javnog života 1966. U svojim memoarima Ranković je zapisao: “Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao što mi se sprema”.


"Ne znamo, naravno, koliko se novog može reći o Titu i njegovom vremenu, ali ovi će novi, neobjavljeni snimci svakako dati još jedan, možda i konačni doprinos u formiranju slike o Brozu kao državniku, diktatoru, hedonistu i ljubavniku... a i o nama u tom političkom i društvenom ambijentu. Ako se na pravi način 'rekonstruira' - prikaže i doživi to vrijeme, nesumnjivo će se doći i do gorkih prepoznavanja događaja koji su uslijedili devedesetih godina.

Neobjašnjivi kult ličnosti

Kult ličnosti imao je znak jednakosti s državom Jugoslavijom; s nestankom Tita bio je neminovan i raspad Jugoslavije. Ostaje, ipak, neobjašnjiv fenomen popularnosti i obožavanja koji su obični ljudi gajili prema Brozu", rekao je Tomčić za B92.

"O Titu se zna sve i gotovo ništa, zato smo odlučili da ova 24 filma rade 24 redatelja i scenarista iz svih republika bivše Jugoslavije. Smatramo da će se tako dobiti dragocjeni komentari i različita mišljenja. Dio dokumentarnog serijala režirat će 'starija' generacija, oni koji su doživjeli vrijeme Broza i već imaju formirane stavove o tom vremenu, dok će ostalih 12 epizoda raditi mladi redatelji koji imaju drugu vizuru tog doba, vremensku distancu, i koji bez emocija mogu govoriti o velikoj Jugoslaviji", ističe Tomčić.

Pročitajte više