Upozorenje s Oxforda: Radno vrijeme ne smije početi prije 10 sati

Foto: 123RF

TJERANJE zaposlenika da počnu raditi prije deset sati je kontraproduktivno, jer će radnici biti umorni, podložniji bolestima i naći će se pod velikom količinom stresa, tvrdi doktor Paul Kelley s Oxforda.

Prema njemu, bioritam odrasle osobe prije 55. godine nije sinkroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9 do 7, zbog čega su ugroženi učinkovitost, raspoloženje i mentalno zdravlje. Uvjeren je da je došlo vrijeme za promjene koje će radno vrijeme i održavanje nastave u školama prilagoditi biološkom satu većine ljudi.

Njegove tvrdnje potvrđuju i brojni eksperimenti, prema kojima se prosječan desetogodišnjak neće moći fokusirati na nastavu prije 8,30, a 16-godišnjaci prije 10 sati. Studentima je potrebno sat vremena više da bi bili učinkoviti.

Idemo prema izmorenom društvu

Kelley vjeruje da bi pomicanje nastave za kasnije sate podignulo ocjene za deset posto, a svoju teoriju je i testirao. Kao ravnatelj srednje škole pomaknuo je početak nastave s 8,30 na deset sati, a ocjene učenika podigle su se za 19 posto.

Profesor tvrdi da kompanije koje tjeraju zaposlenike da što prije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i utječu na pojavu zdravstvenih problema.

"Ovo je velik društveni problem, radnici bi trebali početi raditi u 10 sati, u suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako idemo prema izmorenom društvu i štetimo svojim tijelima. Nikas nećemo moći promijeniti 24-satni bioritam koji imamo, naša tijela će se uvijek ravnati prema suncu", rekao je za Daily Mail.

Pročitajte više