Ususret festivalu: Klasici cirkuskim očima

Foto: PR

SPOJITE dva Čeha s idejom, ljestve i nekoliko nemogućih zadataka, i kao da ste kreirali recepturu za "A je to!". Daleko, a opet blizu slavnoga crtića, predstava "Slapstick Sonata" niže niz referencija, od klasičnih opera do nijemih filmskih komedija. Premijerno pred zagrebačkom publikom češka će se La Putyka pojaviti na Festivalu novog cirkusa, u subotu, 23. studenoga, kad će na scenu Kulturnog centra Travno kročiti akrobatskim, ekvilibrističkim i klaunovskim korakom, uz Mozartove taktove.

"Sveukupni ton nedje je između apsurda i nadrealnog… Zapanjujući proces metamorfoze od početka do kraja", piše Jussi Tossavainen, u Helsingin Sanomatu. Finske novine ne bez razloga! Režiju predstave potpisuje tamošnji žonglerski velemajstor Maksim Komaro. No ova multidisciplinarna skupina umjetnika  vidjela je već i Kine, Kambodže, Japana, Rusije, Australije, Francuske, Škotske…

Relativno mlada trupa imala je strelovit uspon! Osnovana prije svega četiri godine, svojim je pokušajima brisanja granica između dinamične akrobatike, modernog plesa, lutkarstva, koncerta i sporta brzo pronašla vojsku poklonika, između ostalog i Ministarstvo kulture Češke Republike, koje podupire i ovo zagrebačko gostovanje.

Scena Travno ugostit će još jednu suvremenu cirkusku reinterpretaciju klasika – ravno iz Grčke, u četvrtak, 21. studenoga, pred zagrebačku će se publiku popeti Ki Omos Kineitai.
Njihov "IL paRЯaiso" nastao je prema motivima trećeg dijela Danteove "Božanstvene komedije". Raj je jedini dio pakla kroz koji Dantea ne vodi Vergilije, već oživotvoreno savršenstvo – Beatrice.
Kamo ga doista vodi u ovoj grčkoj verziji spjeva, publika će doznati uz tradicionalnu glazbu rebetiko, te cirkuski jezik zračne i partnerske akrobatike, ekvilibristike i manipulacije objektom.

Uz dva izvedbena vrhunca ovogodišnjeg Festivala novog cirkusa (cjelokupni program dostupan je na www.cirkus.hr), značajno je spomenuti da ova središnja manifestacija suvremenog cirkusa jugoistočne Europe ni ove godine ne zaboravlja i jednako važne prateće programe; na okrugli stol pod naslovom "Cirkuska produkcija na istoku, izazovi", koji u Pogonu Jedinstvo 23. studenoga organizira Cirkuski informacijski centar, dolazak su najavili umjetnici i producenti iz Francuske, Mađarske, Češke, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Dok je ulaz na okrugli stol besplatan, ulaznica za "Slapstick Sonatu" stoji 80, a za "IL paRЯaiso" 70 kuna. Ostale festivalske ulaznice stoje svega 35 ili 50 kuna. Prodajna mjesta su Dancing Bear u Gundulićevoj 7 i Octopus u Gundulićevoj 37, a ulaznice je moguće i rezervirati na ulaznice@cirkus.hr

Pročitajte više